Govern balear: Catalunya no pot ser una excusa per no reformar el model de finançament

En una entrevista a TV3, la consellera d'Hisenda balear reclama a Rajoy voluntat per millorar el finançament

Actualitzat

"Una aposta política valenta i decidida", això és el que reclama la consellera d'Hisenda de les Illes Balears, Catalina Cladera, al govern espanyol. En una entrevista a TV3, Cladera argumenta que des de la Conferència de presidents del gener del 2017 --quan Mariano Rajoy es va comprometre a reformar el model de finançament autonòmic-- no han vist res més que "reunions tècniques i pilotes fora cap a altres partits".

Ara, a les portes de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, tem que l'executiu espanyol no presenti encara una proposta que permeti iniciar les negociacions de manera immediata.

A les Balears, el 60% dels ingressos del pressupost provenen del model de finançament --explica la consellera d'Hisenda-- i "això és fonamental a l'hora de finançar l'estat del benestar". Amb l'actual model, les Illes Balears són la segona comunitat que més ingressos aporta, però un cop redistribuïts passa a situar-se en novè o desè lloc, molt per sota de la mitjana.

Per això, entre les prioritats de la proposta que defensa la comunitat (assessorada pel catedràtic de la UPF Guillem López Casasnovas) hi ha respectar el principi d'ordinalitat, segons el qual una comunitat que ingressa molts diners amb els impostos dels seus ciutadans no pot acabar més mal finançada que una que recapta poc.

"No deixa de ser una injustícia (...) El sistema de finançament hauria de fer un pas valent i resoldre aquest tema".

En una situació gairebé idèntica es troba Catalunya, la tercera comunitat que més ingressos fiscals aporta, després de Madrid i les Balears.

 
Més autonomia fiscal i reestructuració del deute
 
Per aconseguir-ho, la proposta balear passa per augmentar l'autonomia fiscal de les comunitats que així ho desitgin, de manera que una part de la recaptació dels tributs es quedi a la hisenda autonòmica.

"Això voldria dir un pas valent i avançar, després de 40 anys, en l'Estat de les autonomies (...) Podem entendre que no totes les comunitats estan en la mateixa situació, i per això podríem plantejar una doble velocitat en la transició d'un model a l'altre."

Segons ella, tot plegat hauria d'anar acompanyat d'una reestructuració del deute que han hagut de contraure "perquè no hi ha hagut finançament suficient".

En aquest sentit, espera que l'anunci de Montoro s'acabi concretant, ja que veu difícil que les comunitats autònomes es posin d'acord entre elles "perquè tenim interessos diferents".

 
Front comú

La consellera d'Hisenda balear creu que el finançament "no és un tema de partits, sinó de territoris" i defensa "trobar aliances amb què tenen alguna afinitat", com ara el País Valencià. També amb Catalunya, que, segons Cladera, "hi ha de ser".

La responsable de les finances balears considera que "hi ha molts punts en comú i Catalunya hi hauria d'estar i no ser una excusa també per no avançar en el sistema de finançament, que jo crec que el govern espanyol ha empleat".

ARXIVAT A:
Finançament autonòmicProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut