La consellera Chacón insta a treballar pel Pacte Nacional per a la Universitat i Recerca i per reduir les taxes a Tarragona

ACN Tarragona.-La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Maria Àngels Chacón, ha instat a treballar pel Pacte Nacional per a la Universitat i Recerca aquest dimarts en l'acte de presentació del nou equip rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Chacón ha afirmat que des del departament d'Universitats i Recerca no posen "pedaços" sinó que consideren les universitats com a "estructures d'estat". Per això, ha recordat que estudien reduir les taxes universitàries tal com ja va explicar en una de les seves primeres compareixences al Parlament. "Seríem insidiosos si volguéssim tornar a repetir el que hem repetit durant molt de temps, és una qüestió de responsabilitat", ha assegurat la rectora Maria José Figueras, en referència a la reducció de les taxes. Tot i això, ha afirmat que seguiran demanant una major dotació econòmica pel finançament de la institució.

La consellera Chacón s'ha compromès a anar reduint "progressivament" les taxes universitàries, una de les peticions de la nova rectora de la URV, que just fa un mes va prendre possessió del càrrec. En la cerimònia de presentació de l'equip de govern de la URV, Chacón ha defensat que les restriccions de finançament a les universitats van succeir per la necessitat de "gestionar l'endeutament de la Generalitat", però que en cap cas els governs "practiquem aquestes restriccions perquè ens agradin", ha argumentat.Amb tot, la consellera considera que el nou Pacte Nacional per a la Universitat i la Recerca ha de comptar amb el consens de tots els agents implicats. Per això, ha afirmat que es reuniran amb el Departament d'Economia per tal de tractar com és resolt la qüestió del finançament de les universitats públiques i dels centres de recerca.Per la seva part, la nova rectora ha compartit l'argument de la consellera i, en aquest context, s'ha mostrat prudent a l'hora d'exigir millores en el finançament i la reducció de les taxes universitàries per una qüestió de "responsabilitat". Tot i això, Figueras ha remarcat que la institució seguirà "demanant majors dotacions, però dintre del que el nostre país ens permetí".D'altra banda, en el seu discurs ha assenyalat que les universitats s'han de posicionar-se i adaptar-se als canvis tecnològics d'un món globalitzat, sense perdre els valors fundacionals com el coneixement, la reflexió, el diàleg i la llibertat. Així, Figueras considera que la universitat "vol posar les persones al centre de la política universitària" i que aquesta sigui el "motor de l'ocupabilitat del territori".A més, Figueras ha valorat la tasca realitzada per l'exrector Francesc Xavier Grau, nomenat recentment secretari d'Universitat i Recerca. "Tenia uns projectes meravellosos i, ara els posarà amb un nivell més elevat". "Crec que ens hem de sentir molt orgullosos tota la universitat", ha afegit la rectora. Pel que fa al balanç del primer mes al capdavant de la institució, Figueras ha destacat que l'agenda inicial és "extremadament densa" amb moltes reunions amb altres universitats, fundacions, patronats i amb el mateix equip i personal de la institució.Els membres del nou equip de govern de la URV han rebut la medalla que els acredita com a vicerectors durant la presentació que ha tingut lloc a l'Aula Magna del campus Catalunya. A l'acte hi han assistit representants d'institucions i entitats del territori i membres de la comunitat universitària.

Anar al contingut