Sharm al-Sheikh

La conferència sobre l'Iraq acorda condonar 30.000 milions de dòlars del deute extern d'aquest país

En la primera jornada de la cimera internacional sobre l'Iraq, que té lloc a la ciutat de Sharm al-Sheikh, a Egipte, els 50 països participants han acordat la condonació d'una part del deute, que se situa en els 30.000 milions de dòlars. La participació de l'Iran en aquesta conferència s'entén com un punt d'inflexió per resoldre la crisi de l'Iraq.

Actualitzat
Diplomàtics de 50 països, units per aconseguir un mateix objectiu: l'estabilitat a l'Iraq. Aquesta gran cimera, que es fa a la ciutat de Sharm al-Sheikh, a Egipte, ja ha començat a donar fruits. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, anunciava aquest dijous que les comissions financeres d'aquesta cimera han acordat condonar trenta mil milions de dòlars.

Precisament, aquesta era la principal petició que feia el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, per poder tirar endavant el pla de reconstrucció del país en els pròxims cinc anys. De fet, Maliki ja havia advertit que els països que no col·laboressin fent aquest gest per l'Iraq no podrien participar en les sucoses inversions que hi haurà en aquest país un cop s'hagi estabilitzat.

Entre els països que han accedit a reduir el deute hi ha l'Aràbia Saudita i Kuwait. L'Aràbia Saudita condonarà un 80% del deute generat per la guerra contra l'Iran dels anys 80. I Kuwait farà el mateix amb el deute originari de la guerra del Golf.

Reunions bilaterals a alt nivell


Mentre en aquest plenari es decidia el futur econòmic de l'Iraq, en una altra sala, a porta tancada, s'han reunit la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice i el seu homòleg sirià, Walid Mualem. Se sap que només han parlat de l'Iraq i que Rice ha demanat al seu homòleg que aturi l'entrada de combatents a l'Iraq a través del territori sirià.

L'altra gran reunió esperada era la de Rice i el seu homòleg iranià, Manuchehr Mottaki. Però, de moment, no ha pogut ser. Les tensions entre els Estats Units i l'Iran s'han fet més que evidents quan el ministre d'Exteriors iranià ha marxat d'un sopar convocat per la delegació egípcia, on també hi havia Condoleezza Rice.
Anar al contingut