Madrid

La Conferència de Presidents eludeix el debat del model d'Estat

El gir independentista del discurs del president de la Generalitat ha quedat en un segon pla -de fet, Rajoy ha afirmat que no s'ha parlat del pacte fiscal, només d'economia- i alguns participants, com els presidents de Madrid, Galícia i Andalusia, han elogiat l'actitud de Mas a la reunió.

RedaccióActualitzat
El debat sobre el model d'Estat ha quedat al marge de la V Conferència de Presidents, la trobada entre els disset presidents autonòmics i el cap del govern espanyol, que ha tingut lloc al Senat.

La majoria de dirigents polítics han destacat l'acord per complir l'objectiu de reducció de dèficit i el compromís de repartir-lo de manera diferent l'any que ve, acord que Mariano Rajoy ha exhibit després de la trobada, la primera que presidia. El gir independentista del discurs del president de la Generalitat ha quedat en un segon pla -de fet, Rajoy ha afirmat que no s'ha parlat del pacte fiscal ni del dret de decidir, sinó que només ho han fet d'economia- i alguns participants han elogiat l'actitud de Mas a la reunió.

El president de Madrid, Ignacio González, ha afirmat que el president català "ha tingut un gest de respecte institucional i és un bon gest de la necessitat de treballar tots junts". El substitut d'Esperanza Aguirre ha afirmat que Mas no ha replicat els seus plantejaments sobre el model territorial i ha afegit que ha tingut una conversa "amable, correcta i molt constructiva" amb el president de la Generalitat.

El gallec Alberto Núñez Feijóo ha considerat "exemplar" la Conferència. "En cap cas el president Mas ha parlat de qüestions que s'apartin de l'Estat autonòmic", ha destacat.

El valencià Alberto Fabra ha celebrat "l'altura de mires" que han demostrat els presidents i s'ha felicitat per la voluntat comuna de reduir el dèficit.

I la número 2 del PP i presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, ha explicat que Mas "ha deixat ben clar que volia complir l'objectiu de dèficit i ha posat de manifest la voluntat de cooperar a donar un misstge de credibilitat de l'economia espanyola".

Un dels tres presidents socialistes, l'andalús José Antonio Griñán, ha estat clar: "No recordo jo que hi hagi hagut cap retret al president de Catalunya. Directament no n'hi ha hagut, perquè la seva intervenció avui ha estat impecable, no ha dit res que pogués sortir del guió". Griñán ha remarcat que marxava "moderadament sastifet" perquè "ningú ha buscat el màxim, sinó els punts d'entesa". Ara bé, ha defensat que la redistribució del dèficit es podria fer aquest mateix any.

L'extremeny José Antonio Monago ha dit que no ha traslladat a Mas la seva preocupació per la ruptura amb Espanya perquè no podia parlar només a un president i ha defensat "el marc constitucional i la unitat d'Espanya". Ho ha fet amb una Constitució gegant a les mans, la que va fer servir en la jura del càrrec.

El basc Patxi López ha explicat que ha demanat a Rajoy "que retiri els recursos contra els drecrets del País Basc en sanitat" i no ha amagat que està "radicalment en contra de les retallades d'aquest govern", malgrat que ha considerat positiu l'acord pel dèficit.

El president català, que ha estat el primer de marxar de la Conferència, sense fer declaracions, farà la seva valoració aquest dimecres des de Catalunya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut