L'expresident irlandès Bertie Ahern, durant la lectura del comunicat
L'expresident irlandès Bertie Ahern, durant la lectura del comunicat
Sant Sebastià

La Conferència de Pau de Sant Sebastià ha tingut un paper clau en l'anunci d'ETA

La Conferència Internacional celebrada aquest dilluns a Sant Sebastià ha acabat sent un factor determinant en l'adéu a les armes fet públic aquest dijous per ETA. Líders internacionals i els mediadors del grup internacional de contacte van demanar dilluns el cessament de la violència etarra i diàleg als governs espanyol i francès. Tres dies després, ETA, que en els darrers mesos havia sol·licitat en diverses ocasions una verificació internacional, s'ha vist moralment obligada a anunciar el cessament definitiu de la seva activitat armada.

Actualitzat
El 10 de gener, ETA va anunciar un alto el foc "permanent, general i verificable internacionalment" en un vídeo enviat al diari "Gara". Aquest anunci era la resposta a la Declaració de Brussel·les, impulsada per Brian Currin i signada per quatre premis Nobel. Durant aquests mesos, tant el govern basc com l'espanyol han rebutjat la mediació internacional, cosa que no ha impedit que es constituís el grup internacional de contacte (GIC) per tal d'impulsar un procés de pau.

Dilluns passat, al Palau Aiete de Sant Sebastià, sis líders internacionals van fer una crida a l'organització perquè anunciés el cessament definitiu de les accions armades. La declaració, presentada per Kofi Annan, Gerry Adams, Bertie Ahern, Gro Harlem Bruntland, Pierre Joxe i Jonathan Powell, també instava els governs espanyol i francès a dialogar sobre les conseqüències del conflicte. Aquest dimecres, Jimmy Carter, Tony Blair i George Mitchell van adherir-se a les conclusions

El fet que personalitats internacionals, entre les quals hi ha dos premis Nobel de la Pau i símbols del procés de pau irlandès (com Adams, Mitchell o Blair), s'impliquin en el conflicte basc i ho facin apostant per una solució dialogada entre l'organització armada i els governs d'Espanya i França ha estat un context òptim perquè ETA anunciés aquest "cessament definitiu de l'activitat armada".

En el seu comunicat, l'organització qualifica la conferència d'"iniciativa de gran transcendència política" i afegeix que la resolució aprovada "reuneix els ingredients per a una solució integral del conflicte" i té "el suport d'amplis sectors de la societat basca i la comunitat internacional". ETA creu que "a Euskal Herria s'està obrint un nou temps" i aposta perquè "el diàleg i l'acord" prevalguin per sobre de "la violència i la repressió".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut