Representants de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
Saragossa

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre aprova un Pla de Conca que no respecta el cabal ecològic exigit per la UE

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre aprova un Pla de Conca que no respecta el cabal ecològic exigit per la UE. La Plataforma en Defensa de l'Ebre ho considera una agressió sense precedents contra les Terres de l'Ebre i anuncia accions de protesta la setmana vinent a Brussel·les i a Tortosa.

RedaccióActualitzat
El Consell de l'Aigua de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha donat llum verda aquest dijous al Pla de Conca del riu. El pla preveu ampliar els regadius en 450.000 hectàrees, de les 966.000 actuals fins a 1.410.000, i destinar-hi 11.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua del riu.

L'aprovació ha estat sense consens: amb 72 vots a favor, cinc abstencions i els nou vots en contra del govern català i els representants del territori. El text final no recull cap de les al·legacions que va presentar-hi l'administració catalana ni respecta el cabal ecològic exigit per la normativa europea.

Després de l'aprovació al consell, aquest divendres el comitè d'autoritats hi ha de donar el vistiplau, el penúltim pas abans d'arribar al Consell de Ministres del govern espanyol aquest mateix estiu.

La PDE crida a la mobilització

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) considera que l'aprovació d'aquest pla és una agressió sense precedents contra les Terres de l'Ebre. La plataforma denuncia que el govern espanyol i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han dissenyat aquesta estructura de repartiment de l'aigua prioritzant demandes de comunitats de regants i altres usuaris que no obeeixen a necessitats reals, per deixar com a cabal ecològic per al tram final la xifra sobrant de totes aquestes provisions.

A més, els antitransvasament insisteixen que el Pla de Conca vulnera la Directiva Marc de l'Aigua Comunitària, sense tenir en compte variables claus en l'establiment de cabals ecològics que garanteixin el bon estat ecològic dels rius.

Amb l'objectiu de recuperar l'esperit de lluita que hi va haver contra el Pla Hidrològic Nacional fa més de deu anys, la plataforma reclama el suport social i polític del territori i ha convocat per al divendres 12 un acte obert a la Cambra de Comerç de Tortosa en el qual demana la participació de totes les formacions polítiques. Abans, el dimarts dia 9 la PDE acudirà al Parlament Europeu per denunciar davant la Comissió de Peticions el contingut d'aquest pla. La plataforma pronostica una lluita intensa durant els propers mesos d'estiu i tardor.
Anar al contingut