Pla mig frontal de Michael Spavor a Pekin el 2014
Michael Spavor, a Pekin, el 2014, després de visitar Corea del Nord amb Dennis Rodman (Reuters/Kim Kyung-Hoon)

La condemna de la Xina a un empresari del Canadà agreuja la crisi diplomàtica per Huawei

El govern xinès nega que la sentència tingui res a veure amb la detenció al Canadà de la directora financera de Huawei, que podria ser extradida als Estats Units

Un tribunal xinès ha condemnat a 11 anys de presó un empresari canadenc, Michael Spavor, pel delicte d'espionatge.

Spavor, que va ser jutjat en un sol dia al març, va ser considerat culpable del delicte d'espionatge al juny, i la sentència no s'ha sabut fins aquest dimecres.

Coincideix en el temps amb la celebració, al Canadà, de les últimes audiències sobre l'extradició als Estats Units de Meng Wanzhou, directora financera de Huawei, el gegant xinès de les telecomunicacions.

De fet, la detenció de Spavor va tenir lloc fa més de dos anys i mig, el desembre del 2018, dies després que el Canadà va detenir Meng en compliment d'una ordre de detenció emesa pels Estats Units.

Spavor s'enfrontava a una condemna d'entre 5 i 20 anys de presó. A més, la sentència estableix que se li decomissaran béns per valor de 50.000 iuans, uns 6.581 euros.


Trudeau: "inacceptable i injust"

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha qualificat la sentència i la condemna de Spavor d'"absolutament inacceptables i injustes".

En un comunicat, també ha denunciat que "arriben després de més de dos anys de detenció arbitrària" i d'un procés judicial que "no ha satisfet les normes mínimes del dret internacional".

En termes semblants s'ha manifestat l'ambaixador del Canadà a la Xina, Dominic Barton, que ha demanat l'alliberament de Spavor i de Michael Kovrig, un altre canadenc detingut a la Xina acusat d'espionatge que està pendent de saber la sentencia.

Videoconferència de l'ambaixador canadenc a la Xina, Dominic Barton, des de Dandong, on ha pogut visitar Spavor (Reuters/Florence Lo)

Barton, que ha pogut visitar Spavor després de saber la sentència, ha transmès per videoconferència, des de Dandong, tres missatges que li ha fet arribar: "Gràcies pel vostre suport. Tinc la moral alta. Vull tornar a casa."

També ha explicat que l'acusen, sobretot, de fer fotos, que estan prohibides, d'avions militars xinesos.


Meng, pendent de si és extradida

El govern xinès ha negat que els casos dels canadencs detinguts a la Xina tinguin res a veure amb la detenció de Meng, per bé que ha advertit que no alliberar l'executiva de Huawei tindria conseqüències.

A més, ha demanat l'alliberament immediat de Meng, que considera que va ser detinguda per "motivacions polítiques" dels Estats Units amb la finalitat de perjudicar una empresa líder mundial en tecnologia de les xarxes 5G.

Meng Wanzhou, directora financera de Huawei, aquest agost, a l'exterior del tribunal on es fan les vistes sobre la seva extradició (Reuters/Jennifer Gauthier)

Detinguda a l'aeroport de Vancouver, Meng està acusada pels Estats Units de frau bancari. En concret, de facilitar informació enganyosa al banc HSBC sobre els acords de negocis de Huawei a l'Iran, cosa que hauria fet que HSBC infringís les sancions econòmiques nord-americanes contra aquest país.

Meng, filla del fundador de Huawei, sempre s'ha proclamat innocent. Està en detenció domiciliària a Vancouver i pendent de la decisió d'un jutge sobre la petició d'extradició als Estats Units, que, en última instància, haurà de ser ratificada pel ministre de Justícia canadenc.


Pena de mort per drogues

A banda de la sentència contra Spavor, la justícia xinesa també ha ratificat aquest dimecres la pena de mort per a Robert Lloyd Schellenberg, un canadenc acusat de tràfic de drogues.

Des de la detenció de Meng al Canadà, aquest és el quart ciutadà canadenc que la justícia xinesa ha condemnat a la pena capital per delictes relacionats amb les drogues.


Solidaritat diplomàtica

Aquest dimecres, una cinquantena de diplomàtics d'uns 25 països, sobretot europeus i americans, s'han concentrat davant l'ambaixada del Canadà a Pequín per mostrar el seu suport a Spavor i Kovrig.

Foto de família de diplomàtics concentrats davant l'ambaixada del Canadà a Pequín en suport dels detinguts (Reuters/Florence Lo)


Especialista en Corea del Nord

Spavor és un conegut especialista en Corea del Nord. S'ha reunit diverses vegades amb Kim Jong-un, el líder del país, i ha fet d'interlocutor entre les autoritats nord-coreanes i polítics estrangers.

També va ser l'organitzador de la visita a Pyongyang de Dennis Rodman, exjugador de bàsquet dels Estats Units.

ARXIVAT A:
XinaCanadà
Anar al contingut