La concessió d'hipoteques s'ha frenat a Catalunya (iStock)

La concessió d'hipoteques es frena en sec per l'enduriment del crèdit

A Catalunya, respecte a fa un any, es concedeixen un 14,6% menys d'hipoteques

La pujada dels tipus d'interès comença a tenir un efecte directe en el mercat immobiliari: el crèdit s'està frenant i la concessió d'hipoteques va baixar un 14,6% a Catalunya aquest març, en comparació amb l'any passat.

En el conjunt de l'Estat, els números són similars, amb una caiguda de més del 15%. L'estadística també recull com, a poc a poc, l'oferta hipotecària de la banca gira cap al tipus d'interès variable, que torna a donar marge de negoci; ara, quatre de cada deu noves hipoteques ja són a tipus variable, quan en els últims anys la gran majoria eren fixes.

El Banc Central Europeu ja ha reconegut que la pujada dels tipus d'interès oficials, que ara estan al 3,75%, està tenint l'efecte d'endurir el crèdit, tant a empreses com a famílies. Un efecte "buscat", perquè el BCE vol d'aquesta manera refredar el consum, l'economia i, de retruc, la inflació, el seu objectiu principal.

L'informe del BCE, publicat a principis de maig, es fixava en països com Itàlia o Espanya com a exemple d'enduriment de les condicions de les hipoteques, tot i admetre que es tracta d'un fenomen general a la zona euro.

Tipus més alts

Aquest enduriment de les condicions es tradueix en tipus d'interès més alts a l'arrencada de la hipoteca. De mitjana, en una hipoteca a un tipus d'interès variable es paguen ara uns interessos inicials del 2,72%, quan al març del 2022 eren de l'1,82%. De fet, cal remuntar-se fins al 2017 per trobar tipus d'interès tan cars, i llavors ja començaven a baixar.

Pel que fa a les hipoteques de tipus fix, els interessos inicials són del 3,15%, quan al març del 2022 eren de l'1,79%. També cal remuntar-se al 2017 per trobar números similars.


L'euríbor segueix a l'alça

Mentrestant, l'euríbor continua pujant, seguint el ritme dels increments dels tipus d'interès oficials i la mitjana d'aquest maig, quan encara falten uns dies per acabar el mes, ja supera el 3,8%. Tot plegat està encarint les quotes del conjunt d'hipoteques: ara es paga, de mitjana, un 2,99% d'interès. Al març de l'any passat, els interessos eren de l'1,80%.

 

ARXIVAT A:
Hipoteques
Anar al contingut