La comunitat xinesa denuncia "discriminació" pel bloqueig de comptes bancaris
Manifestació davant la Fundació BBVA a Madrid

La comunitat xinesa denuncia "discriminació" pel bloqueig de comptes bancaris

La banca diu que compleix la Llei de Prevenció de Blanqueig de Capitals i el govern xinès exigeix una solució

RedaccióActualitzat

Representants de diferents associacions d'empresaris i comerciants xinesos de Catalunya han rebut més d'un miler de queixes de ciutadans d'origen xinès pel bloqueig que els grans bancs han fet dels seus comptes d'estalvi.

Aquest bloqueig es faria per aplicar la Llei de Prevenció de Blanqueig de Capitals, que té com a objectiu detectar activitats delictives i que autoritza a retenir els diners dels clients mentre no aportin tota la documentació exigida.

Molts ciutadans xinesos s'han queixat que no han pogut pagar rebuts de llum, gas i col·legis durant setmanes.

Divendres passat més d'un miler de ciutadans xinesos es van manifestar a Madrid, davant la seu de la Fundació BBVA. Han denunciat un tracte discriminatori. A Barcelona es volia fer una manifestació semblant, però la promesa del BBVA de desbloquejar la situació l'ha aturat, si més no de moment, com explica Chen Yongyi, president Associació Promoció Comerç Espanya-Xina:

"Volia presentar una manifestació més forta que la de Madrid, però com que el BBVA ha demanat disculpes a la comunitat xinesa i ha promès que desbloquejarà la situació, li donarem temps a veure si és veritat."

Precisament fonts del BBVA asseguren que el desbloqueig dels comptes bancaris afectats es fa a bon ritme, un cop s'aporta la documentació exigida.

Per la seva banda, l'Associació Espanyola de la Banca nega que s'hagi donat cap instrucció per actuar sobre cap comunitat en concret. Així ho ha manifestat José Luis Martínez Campuzano, portaveu de la patronal bancària AEB:

"La llei de prevenció de blanqueig de capitals imposa als bancs una sèrie de requisits en termes de vigilància i de control de tots els seus clients, i això per evitar que es pugui utilitzar el sistema financer per blanquejar diners procedents d'activitats delictives. És un procés normal que es fa amb tots els clients, amb independència de la seva nacionalitat."


Intervenen el defensor del poble i l'ambaixada xinesa

Diversos ciutadans xinesos també han presentat queixes al defensor del poble, perquè afirmen que no han rebut cap comunicació per demanar-los documentació per actualitzar les dades justificatives dels seus ingressos. Alguns fins i tot han dit que després d'aportar la documentació, el compte no ha estat desbloquejat.

Per això, el defensor del poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha iniciat una actuació d'ofici davant la Secretaria General del Tresor i Política Financera, per demanar informació. El defensor vol saber com es canalitzarà la solució del problema i l'opinió del Ministeri d'Economia i Empresa sobre si l'actuació de l'entitat financera ha estat correcta.

La demanda d'una solució ha vingut fins i tot del govern xinès. L'ambaixada de la Xina a Madrid va rebre denúncies per part de ciutadans xinesos, entre els quals alguns estudiants, sobre el bloqueig dels comptes, segons ha explicat el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors xinès, Geng Shuang:

"La Xina està compromesa amb la protecció dels drets i interessos dels seus ciutadans a l'estranger i espera que el govern espanyol els pugui garantir."

Divendres passat, després de la manifestació a Madrid, el conseller consular de l'ambaixada xinesa a Espanya, Zhu Jian, va assegurar que les entitats bancàries havien actuat amb discriminació i que havien condicionat les actuacions per la nacionalitat dels clients.

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut