La comunitat LGTBI desafia el govern de Cuba en una manifestació sense precedents

Tot i la prohibició de les autoritats cubanes, un centenar de persones han sortit al carrer sota el lema "per una Cuba diversa"

Actualitzat

A l'Havana, una manifestació pels drets de la comunitat LGBTI ha acabat amb aldarulls i detencions. Es tracta de la primera manifestació no autoritzada que se celebra a Cuba des de fa dècades. La policia hi ha detingut almenys a tres persones, segons els organitzadors.

Les autoritats cubanes havien suspès la marxa. Tot i això, més d'un centenar de persones van desafiar la prohibició i van desfilar igualment pel passeig del Prado de la capital cubana, fins que la policia els va parar.

 

 

 

 

Els organitzadors havien convocat la protesta a través de les xarxes socials sota el lema "Caminem pels nostres somnis, per la diversitat, per una Cuba diversa".

 

 

El motiu de la convocatòria neix aquesta setmana, després que el govern va cancel·lar la tradicional "conga" contra l'homofòbia, l'equivalent a la Pride en favor dels drets del col·lectiu LGTBI.

Així ho va comunicar el Centre Nacional d'Educació Sexual (Cenesex), amb la diputada Mariela Castro al capdavant, la filla de l'excap de l'Estat i primera secretaria de Partit Comunista (únic partit en el poder), justificant-ho per "les noves tensions i el context internacional i regional" que afecten la vida quotidiana de Cuba.

A més, al març, va entrar en vigor a Cuba una nova Constitució que ha exclòs la proposta de definir el matrimoni com la unió de dues persones, en lloc de la unió entre un home i una dona. Mesura que hauria obert la porta al matrimoni entre persones del mateix sexe. 

Maykel González Vivero, periodista independent i activista LGBTI, valora la fita que representa la manifestació per al conjunt de la societat cubana:

"Aquest moment marca un abans i un després per a la comunitat lesbiana, gai, bisexual i transgènere, però també per la societat civil cubana en general."

"Les xarxes socials estan exercint el seu paper i la societat civil ha demostrat que té força i que pot sortir al carrer si és necessari. A partir d'ara, el govern haurà de tenir-ho en compte."

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Homofòbia
Anar al contingut