La comunitat educativa torna al carrer per defensar el català a l'escola

Sindicats de l'educació, d'estudiants i associacions de pares d'alumnes es manifesten per reivindicar el model d'immersió lingüística

RedaccióActualitzat

Nova manifestació en defensa del català a l'escola i contra l'acord que reconeix per primer cop el castellà com a llengua d'ús a les escoles i instituts catalans. La manifestació ha començat davant el Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume. 

La marxa ha sortit a quarts de set de la tarda de la plaça Sant Jaume en direcció al Parlament de Catalunya, darrera d'una pancarta a la capçalera amb el lema: "Que no ens retallin la llengua. Escola pública i en català".

En el seu recorregut, els manifestants han cridat consignes com "Ahir, avui i demà, l'escola en català" o "Sense català no hi ha escola".

La protesta l'han convocat els principals sindicats d'educació, sindicats d'estudiants i Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya. Segons la Guàrdia Urbana, 1.700 persones han participat en la protesta. Els organitzadors incrementen la xifra fins a 8.000 manifestants. 

Els convocats demanen a ERC, PSC, comuns i Junts que retirin la proposició de modificació de la llei de política lingüística que van presentar al Parlament i que consideren que acaba amb el model de la immersió i obre la porta a la "segregació lingüística". Junts per Catalunya va congelar l'acord amb ERC, el PSC i els comuns fins que hi hagi consens amb entitats i comunitat educativa.

 

Per a les entitats que convoquen la protesta aquest dissabte, es deixa desprotegits els docents davant possibles denúncies o pressions i trasllada la responsabilitat als equips directius dels centres escolars de determinar els percentatges d'ús de català i castellà.

Consideren que la proposta de modificació de la llei de política lingüística per aplicar la sentència del TSJC que fixa l'obligatorietat de fer un 25% de classes en castellà no compta amb un ampli consens social i polític. Per aquesta raó demanen que es retiri la proposició al Parlament i que s'obri un debat ampli en què professionals de l'educació, estudiants i famílies puguin dir-hi la seva i consensuar el futur del model lingüístic.

Dos dels participants en la manifestació en defensa del català a l'escola
Dos dels participants en la manifestació en defensa del català a l'escola (CCMA)

Per a la portaveu del sindicat majoritari USTEC, Iolanda Segura, aquesta reforma, tal com s'ha redactat, suposa la fi de la immersió lingüística:

"Deixes desprotegits als centres que decideixin aplicar la immersió lingüística i situar el català com a llengua vehicular perquè totes les ofensives que hi puguin haver aniran a responsabilitzar el centre educatiu. Per altra banda, la immersió la pot deixar tocada de mort si els centres decideixen situar el castellà com a llengua vehicular."

Estudiants i docents denuncien que la immersió lingüística, a la pràctica, no es compleix als seus centres, i acusen Educació de no haver vetllat per fer-la efectiva.

Els sindicats d'ensenyament ja han anunciat que continuaran les mobilitzacions si el Departament d'Educació no fa propostes amb canvis significatius que recullin les peticions dels docents.

 

Aquest matí s'han fet altres manifestacions en defensa del català a l'escola a Perpinyà, València i a les illes Balears.

A Palma s'ha fet aquest migdia una concentració a la plaça del Tub en suport a la campanya "Enllaçats per la llengua". Hi ha hagut altres concentracions arreu de les illes Balears.

Manifestació a Palma contra la sentència del 25% de castellà a les escoles
Manifestació a Palma contra la sentència del 25% de castellà a les escoles
ARXIVAT A:
Educació Immersió lingüística
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut