Manifestació Som Escola (EFE)
Manifestació Som Escola (EFE)
Barcelona

La comunitat educativa clama "L'escola no té por" a Barcelona

Unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, surten al carrer sota la pluja per defensar la immersió

RedaccióActualitzat

La comunitat educativa catalana, emparada per la plataforma Som Escola, la FAPAC i els sindicats majoritaris de mestres, s'han manifestat aquest dissabte contra els atacs del govern espanyol i en defensa de l'escola catalana i la immersió lingüística.

Amb el lema "L'escola catalana democràtica i cohesionadora no té por", una quarantena d'entitats de la comunitat educativa han convocat aquesta manifestació a Barcelona.

 

 

La marxa ha sortit sota la pluja del passeig de Gràcia amb ronda de Sant Pere per arribar a l'Arc de Triomf, on s'ha fet l'acte final. La lectura d'un manifest per part dels actors Marc Martínez i Sara Espígol i l'actuació del raper Valtonyc han tancat, conjuntament amb diversos parlaments, l'acte d'avui.


A la capçalera de manifestació, on hi han participat 8.000 persones, segons la guàrdia urbana, s'hi ha pogut veure a Marcel Mauri d'Omnium Cultural, Agustí Alcoberro de l'ANC i el president del Parlament Roger Torrent.

Marcel Mauri:

"Som aquí de forma unitària i transversal per lluitar davant de tots els atacs del 155. Aquest model d'èxit i cohesió és garantia d'un país que volem que segueixi sent un sol poble".

La manifestació també ha estat secundada per totes les forces polítiques catalanes excepte el PP i Ciutadans. El col·lectiu docent vol denunciar, sobretot, la persecució que, diuen, pateixen els mestres, als qui acusen d'adoctrinament.

 

 

La manifestació arriba setmanes després que el govern central va mostrar la voluntat d'estudiar de quina manera es podria introduir l'opció lingüística en la preinscripció escolar a Catalunya, cosa que va provocar el rebuig de la comunitat educativa catalana.

 

 

 

Fa més de tres dècades que s'aplica la immersió lingüística amb èxit i per culpa del 155, molts professors, per por, s'apliquen una autocensura que els impedeix treballar amb normalitat. Això, entre d'altres coses, és el que ha explicat Ramon Font, portaveu de l'USTEC:

"Nosaltres no adoctrinem, el que voldrien és que adoctrinéssim. S'ha denunciat al professorat per delictes d'odi. El fantasma de la casella del castellà seria un desastre perquè segregaria l'alumnat per opcions lingüístiques. No és massa agradable anar a una escola i veure la classe dels que parlen castellà i la dels que parlen català. Això és un desastre pedagògic".

No tothom s'ha afegit a la convocatòria

Algunes entitats de l'escola concertada i de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que representen uns 400 centres, s'han desmarcat de la manifestació per protestar d'"un atac frontal" cap a la concertada d'alguns convocants de la manifestació.

Cuixart, amb la manifestació des de la presó

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha començat un dietari a la presó de Soto del Real, on fa cinc mesos que està empresonat, ha dedicat el primer escrit a l'escola: "Junts a l'escola i al carrer, units com a societat, per defensar el model educatiu amb una manifestació impulsada per la plataforma Som Escola per a aquest dissabte a la tarda."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut