Escriptura de compravenda d'una hipoteca

La compravenda de pisos va pujar i els preus es van enfilar el 2022 a Catalunya

Malgrat tot, al desembre va caure el nombre d'operacions però els preus es van mantenir

Jordina MolasActualitzat

La pujada de l'euríbor ha marcat l'evolució del mercat immobiliari el 2022. Només la perspectiva que pujarien els tipus d'interès va fer que l'índex amb el qual es calculen la majoria d'hipoteques es comencés a enfilar: va passar de terreny negatiu a positiu en pocs mesos i l'escalada va continuar fins a tancar l'any al 3%.

Com constata un informe del Consell General del Notariat, la gent que tenia pensat comprar una vivenda va començar a avançar les operacions, que bàsicament es van concentrar el primer trimestre de l'any. I a partir de l'estiu i, sobretot, a la recta final de l'any, el sector immobiliari es va anar frenant i va acabar revertint la tendència a l'alça.


Més compravendes i més cares

A Catalunya, l'any passat es van vendre 110.013 vivendes, un 5,4% més que el 2021, segons dades del notariat. I el preu mitjà del metre quadrat es va encarir un 7,1%, a una mitjana de 1.980 €/m2.

Les dades publicades també apunten que van firmar-se un 6,3% més d'hipoteques, que es van encarir un 2,1% coincidint amb la pujada de l'euríbor. Així, de mitjana, els préstecs van fer-se per un valor de 173.723 euros. 

La tendència al conjunt de l'Estat va ser bastant semblant, fins a situar-se al nivell de fa 15 anys. La compravenda d'habitatges va créixer un 6,1% i els preus es van enfilar un 7,2%. Destaca, per sobre de la mitjana, la pujada del preu del metre quadrat a Madrid (12,2%) i Múrcia (11%). La constitució d'hipoteques va créixer a un ritme del 2,8%, a un preu mitjà de 153.357 euros, un 3,8% més. 
 

Al desembre es reverteix la tendència

Tot plegat, però, va anar de capa caiguda a finals d'any. Al desembre, a Catalunya la venda de vivendes va caure un 17%, tot i que el preu dels pisos es va mantenir.

D'hipoteques també se'n van firmar un 22% menys, però el preu mitjà va seguir pujant un 1,7%, empès per l'encariment de les hipoteques fruit de la pujada de l'euríbor, unes xifres que estan en la mateixa línia de la mitjana espanyola.  

ARXIVAT A:
HabitatgeHipoteques
Anar al contingut