Un helicòpter sobrevola l'incendi de Sierra Bermeja, a Màlaga
L'incendi de Sierra Bermeja, a Màlaga, al setembre (Europa Press / Álex Zea)

El complex foc de Màlaga, considerat de sisena generació, controlat després de sis dies

Les flames han devorat unes 8.000 hectàrees del paratge de Sierra Bermeja, que reflecteix el problema de la gestió forestal agreujada per la crisi climàtica

RedaccióActualitzat

Controlat. Després de sis dies, a Andalusia s'ha aconseguit finalment controlar el foc que crema a Sierra Bermeja des de dimecres passat i que ja ha calcinat unes 8.000 hectàrees. Ha estat gràcies a un canvi de temps, amb pluja inclosa.

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ho ha anunciat aquesta nit, mentre que la Fiscalia de Medi Ambient andalusa creu que l'incendi podria haver estat intencionat.

Mentre els bombers i la Unitat Militar d'Emergències continuen treballant sobre el terreny, al sud-oest de Màlaga, la investigació apunta a un incendi intencionat, que hauria començat en diferents punts de manera gairebé simultània. A més, ho haurien fet en llocs pròxims a una carretera poc transitada, amb possibilitat d'aparcar-hi.

Els gairebé 3.000 veïns dels municipis de Jubrique, Faraján, Júzcar, Alpandeire i Pujerra, que van haver de ser desallotjats diumenge de forma preventiva, ja han pogut tornar a casa de manera "prudent, esglaonada i progressiva". Els veïns de Genalguacil, en canvi, continuen desallotjats.
 

Un bomber mort

A més de les hectàrees cremades, aquest incendi, en l'extinció del qual ha mort un bomber, és un exemple del risc de superincendis o incendis forestals de sisena generació.

Són fenòmens molt virulents, amb "comportaments molt erràtics i canviants" que fan que siguin "molt perillosos" tant per a la població com per als mitjans d'extinció, remarquen des de l'organització ecologista WWF.

D'aquesta mena d'incendis n'hem vist a Califòrnia, Portugal, Austràlia, Grècia o Turquia. A Catalunya n'hi va haver un preludi amb el foc del 1998 al Solsonès, que els experts van definir com a inusual per la rapidesa amb què va cremar 19.000 hectàrees, en només 12 hores.


Focs impossibles d'apagar

Aquests focs calcinen grans superfícies forestals i inicien altres focus d'incendi a través dels pirocúmuls, que actuen com una xemeneia i poden portar pluja de flames en altres punts.

Apagar-los resulta molt complicat, per no dir "gairebé impossible", admet la portaveu del programa de Boscos de WWF, María Melero.

Alejandro García, director de l'extinció en l'incendi de Sierra Bermeja, explica que "són incendis que generen les seves dinàmiques pròpies de propagació".

I afegeix: "Si recorrem el perímetre, veurem que no avança en un sentit, sinó que tot el fum es veu succionat per la columna central. Això té diferents conseqüències i riscos però fa no se'ns direccioni tan clarament com quan és un incendi dominat pel vent".

Extingir les flames, en aquest cas, no és només una qüestió de recursos humans i materials. "Pocs incendis tenen i han tingut tants recursos" com el de Sierra Bermeja, ha afirmat el president andalús.

Moreno ha afegit que el foc "tècnicament no es pot apagar", sinó que només es pot "acompanyar" per frenar-ne la propagació.

"Els mitjans aeris han de fer cua per poder continuar tirant aigua", ha reconegut el responsable d'Infoca, el Servei d'Extinció d'Incendis Forestals d'Andalusia, Juan Sánchez, que ha afirmat:

"No per tenir més mitjans s'apaga l'incendi abans, ja que pot ocasionar problemes."

Prop d'un miler d'efectius i una cinquantena de mitjans aeris s'han mobilitzar contra el foc, amb l'inconvenient de l'escassetat a les basses d'aigua.

És un incendi insòlit per la seva virulència, com ha admès Adriano Vázquez, director del Centre Operatiu Provincial de Màlaga:

"Quan ho tenim tot en contra és impossible de parar, és un tsunami que no hi ha manera de parar. Confiem que la pluja ens doni una mica de treva."

Bombers i personal de l'UME treballant en l'extinció de l'incendi de Màlaga
Bombers i personal de l'UME treballant en l'extinció de l'incendi de Màlaga (Europa Press/Álex Zea)


Un helicòpter s'accidenta, sense ferits

Prova de les dificultats és que, aquest dilluns, un helicòpter del dispositiu d'extinció ha tingut un accident. S'ha aixecat un núvol de pols que ha impedit la visibilitat al pilot. Els 19 ocupants de l'aparell n'han sortit il·lesos.

Les flames es veuen afavorides pel problema de la gestió forestal i del territori i els efectes del canvi climàtic. La vegetació que mor per l'escalfament global es converteix en combustible. Aquest és un problema que fa dècades que dura a Espanya. I el foc avança sense control en zones àrides, amb molta massa forestal.

En el context de crisi climàtica, aquests incendis suposen una amenaça global i és clau la prevenció, perquè s'ha d'assumir que són tan agressius que dificulten que es pugui controlar el foc sense posar en risc vides humanes.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, considera que el foc de Sierra Bermeja posa deures a l'administració. "És un bon exemple que cal lluitar contra els orígens i les causes del canvi climàtic", ha afirmat.

En el cas de Màlaga, l'esperança és que la pluja ajudi en les tasques d'extinció, tenint en compte, però, que no apagarà l'incendi perquè, a causa de les condicions meteorològiques, la pluja no arribarà a terra.

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendis
Anar al contingut