El fonamentalista cristià ultradretà Anders Behring Breivik
El fonamentalista cristià ultradretà Anders Behring Breivik
Oslo

La Comissió Forense noruega confirma que Breivik pateix esquizofrènia paranoide

La Comissió de Medicina Forense noruega ha confirmat avui que l'autor confés del doble atemptat del passat 22 de juliol, amb 77 víctimes, Anders Behring Breivik, pateix esquizofrènia paranoide i que estava psicòtic, tal com va concloure fa unes setmanes un primer informe psiquiàtric. L'equip forense va arribar a aquesta conclusió de manera unànime i ha apuntat que no té res a afegir a l'anterior informe, que va deslligar una gran controvèrsia ja que, d'acord amb aquest dictamen, l'autor confés de la matança evitarà probablement la presó.

RedaccióActualitzat
El fonamentalista cristià ultradretà Breivik, de 32 anys, va col·locar primer un cotxe-bomba davant la seu del Govern noruec a Oslo, on van morir 8 persones, i després es va desplaçar a l'illa de Utøya, on va disparar sobre els assistents al campament de les joventuts socialdemòcrates, amb 69 morts.

D'acord amb el dictamen, l'autor de la matança no hauria d'anar a la presó, sinó ser reclòs en una institució psiquiàtrica.

El controvertit dictamen va quedar pendent de l'aprovació de la Comissió Forense; després d'això, s'espera que la fiscalia demani que Breivik sigui condemnat a tractament psiquiàtric forçat, probablement de per vida.

Aquesta hipotètica condemna hauria de ser renovada en els tribunals cada tres anys i, fins i tot en el cas que Breivik fos declarat sa en el futur, això no implicaria la seva posada en llibertat, si s'estima que encara representa un perill social.
L'inici del judici contra Breivik està previst per al 16 d'abril i es realitzarà amb normalitat, malgrat l'informe forense, ja que és competència de la justícia dictar sentència.

L'informe psiquiàtric de novembre establia que Breivik desenvolupar durant un llarg període una esquizofrènia paranoide i que viu "en el seu univers propi de deliris de grandesa".

El fonamentalista cristià es considera "el cavaller més perfecte des de la II Guerra Mundial", i creu que la seva organització, els Cavallers Templers, assumirà el poder a Europa i que ell serà el regent a Noruega.

L'informe psiquiàtric va ser realitzat després de 13 entrevistes de 36 hores en total amb Breivik.

Breivik va militar entre 1999 i 2003 en les joventuts del Partit Popular de Dinamarca i el Partit del Progrés de Noruega, tots dos de caràcter xenòfob i particularment forts a Escandinàvia.

Unes hores abans de la seva doble atemptat, Breivik va enviar per correu electrònic a un miler de contactes un manifest de 1.500 pàgines, elaborat durant anys i en què exposava les seves idees i els preparatius dels atemptats.

L'ultradretà cristià justificar la massacre com un càstig a la socialdemocràcia per haver "traït" el país "important" musulmans i per salvar Europa occidental de l'islam i del "marxisme cultural".


Anar al contingut