Dimitris Avramópulos, comissari europeu d'Interior
Dimitris Avramópulos, comissari europeu d'Interior

La Comissió Europea aprova dificultar l'accés a les armes automàtiques

S'ha aprovat un paquet de mesures presentades pel comissari d'Interior, Dimitris Avramópulos, per prevenir i dificultar accions terroristes i augmentar la coordinació a nivell comunitari

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea (CE) ha aprovat aquest dimecres noves mesures per reforçar els controls dins de la Unió Europea (UE) per tal de prevenir accions terroristes. Entre les mesures aprovades hi ha considerar les armes com els kalàixnikovs utilitzats en els atemptats de París com a "armes militars", mentre que fins ara la categoria legal que tenien era d'"armes semiautomàtiques". Això en dificultaria l'accés, perquè ara les poden comprar les persones que tenen permisos d'armes normals. També s'han aprovat mesures per evitar la reutilització d'aquest tipus d'armes.

Les mesures les ha proposat Dimitris Avramópulos, el comissari europeu d'Interior, i també preveuen crear un registre europeu de dades de passatgers aeris i un reforçament dels controls de les fronteres exteriors. Aquestes mesures, que inclouen més coordinació per lluitar contra el terrorisme a escala comunitària, estaven previstes en l'anomenada "agenda de seguretat" de la UE, presentada a l'abril, però no s'havia concretat encara, entre altres raons perquè el Parlament Europeu havia posat traves a la creació del registre de passatgers –l'anomenat PNR-, perquè podria vulnerar el dret a la privacitat dels ciutadans europeus.

Avramópulos ha dit que els atemptats de París no han d'obrir un debat sobre l'espai Schengen, perquè seria "fer un pas enrere en la integració europea" i Schengen té prou mecanismes per garantir la seguretat:

"Schengen no és el problema. Si fem un ús complet de totes les eines que ens dóna, les nostres fronteres exteriors estaran més ben protegides."

Avramópulos ha afegit que l'alarma despertada pels atemptats no pot afectar l'acolliment dels refugiats:

"Els que van cometre els atemptats no són refugiats. Tenim l'obligació moral de protegir els més vulnerables."

Anar al contingut