La comissió del Parlament Europeu considera inversemblant que els governs no coneguessin les activitats de la CIA

El ponent de la comissió del Parlament Europeu que investiga les activitats de la CIA, Claudio Fava, considera inversemblant que certs governs no coneguessin aquestes activitats que es feien al seu territori, i reclama a la UE que reforci el control sobre els seus serveis secrets. Amb tot, en les conclusions preliminars, conclou que la CIA és "clarament responsable del segrest i la detenció il·legal de presumptes terroristes" als estats membres de la UE. Sigui com sigui, es tracta de conclusions encara provisionals que s'hauran de debatre i votar a la comissió que investiga els fets i, posteriorment, al ple del Parlament Europeu.<br><br>
La comissió del Parlament Europeu considera inversemblant que els governs no coneguessin les activitats de la CIA
Brussel·les

La comissió del Parlament Europeu considera inversemblant que els governs no coneguessin les activitats de la CIA

El ponent de la comissió del Parlament Europeu que investiga les activitats de la CIA, Claudio Fava, considera inversemblant que certs governs no coneguessin aquestes activitats que es feien al seu territori, i reclama a la UE que reforci el control sobre els seus serveis secrets. Amb tot, en les conclusions preliminars, conclou que la CIA és "clarament responsable del segrest i la detenció il·legal de presumptes terroristes" als estats membres de la UE. Sigui com sigui, es tracta de conclusions encara provisionals que s'hauran de debatre i votar a la comissió que investiga els fets i, posteriorment, al ple del Parlament Europeu.

Actualitzat
Fava ha dit, basant-se en els testimonis i la documentació que ha recopilat, que considera inversemblant que certs governs no coneguessin aquestes activitats que tenien lloc al seu territori, espai aeri o aeroports, especialment a Itàlia, Suècia i Bòsnia i Hercegovina. En el seu projecte de conclusions preliminars, Fava conclou que la CIA és "clarament responsable del segrest i la detenció il·legal de presumptes terroristes" als estats membres de la UE. El text de Fava, eurodiputat socialista italià, es troba ara pendent de ser debatut i esmenat, abans de ser votat i adoptat per la comissió temporal que investiga les activitats de la CIA i, posteriorment, pel ple del Parlament Europeu. En les conclusions, es lamenta que tots els elements semblen indicar que la CIA ha segrestat, detingut i entregat en secret persones sospitoses de terrorisme en països que, com reconeix el mateix govern dels EUA, utilitzen freqüentment la tortura. Fava creu "poder afirmar" que la Convenció de Chicago sobre el transport aeri ha estat violada en diverses ocasions per centenars de vols de la CIA utilitzant l'espai aeri i els aeroports dels estats membres de la UE. A més, el ponent socialista, lamenta que cap estat no hagi adoptat procediments per verificar si els avions es van utilitzar amb finalitats incompatibles amb les normes internacionals i considera inadequades les pràctiques d'alguns governs que han limitat les seves responsabilitats demanant garanties diplomàtiques, un mètode que s'ha vist ineficaç, ha sentenciat.