Londres

La comissió de verificació confirma que l'IRA ha abandonat definitivament el terrorisme i ja no suposa una amenaça

L'Exèrcit Republicà Irlandès ha abandonat el terrorisme, ha acabat les seves activitats criminals i ja no suposa cap amenaça per a la seguretat. Això és el que diu l'últim informe de la comissió independent, encarregada del seguiment del desarmament de l'IRA. Ara bé, la comissió també ha comprovat que alguns dels membres continuen involucrats en activitats criminals a títol personal, com ara el blanqueig de diners o el contraband. Tony Blair ha dit que ara s'ha obert la porta per a un acord final i ha cridat totes les parts d'Irlanda del Nord a aprofitar aquesta oportunitat en les negociacions previstes per la setmana que ve.

Actualitzat

"L'IRA ha fet un canvi històric i irreversible i ha deixat enrere el terrorisme i el crim organitzat". Amb aquestes declaracions, Peter Hain ha anunciat la fi de la desmilitarització de l'Exèrcit Republicà Irlandès, alhora que avançava les conclusions del darrer informe de la Comissió Independent de Control del desarmament de la banda armada, organitzada per Londres i Dublín. Les conclusions també admeten que el braç polític de l'IRA, el Sinn Féin, està completament compromès amb la pacificació del conflicte.

L'assemblea autònoma nord-irlandesa, que està suspesa des del 2002 arran d'un cas d'espionatge atribuït a l'IRA i la negativa del principal partit unionista a pactar amb els republicans, espera ara poder tornar a l'activitat. Londres i Dublín van donar de termini fins al proper 24 de novembre perquè els partits nord-irlandesos arribin a un acord per restablir el govern autònom. Les negociacions està previst que tinguin lloc de l'11 al 13 d'octubre, amb la presència del "premier" britànic, Tony Blair, que ha fet de la qüestió nord-irlandesa una de les seves prioritats de final de mandat. En cas que no s'arribi a cap acord, Irlanda del Nord perdria les institucions autònomes i passaria a ser governada directament des de Londres amb la col·laboració del govern de Dublín.

El líder del majoritari Partit Unionista Democràtic, Ian Paisley, ha demanat una reunió urgent amb la comissió independent de control del desarmament de l'IRA. Pasley, que fins ara s'ha negat a compartir el poder amb els republicans, destaca els avenços fets per la banda, però lamenta que l'informe no aclareix si l'IRA es troba darrere de l'assassinat de Denis Donaldson, l'excap d'administració del Sinn Féin que va confessar haver espiat els republicans pel govern de Londres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut