Brussel·les

La Comissió de Venècia respon a Puigdemont que el referèndum s'ha d'acordar amb l'Estat

El president de la comissió recorda que un referèndum "s'haurà de desenvolupar amb un acord amb les autoritat espanyoles"

RedaccióActualitzat

La Comissió de Venècia, òrgan consultiu del Consell d'Europa que vetlla per les bones pràctiques dels referèndums, ja ha contestat a la carta que va enviar dilluns el president Carles Puigdemont en què informava de la voluntat del Parlament de fer un referèndum. La carta de resposta va firmada per Gianni Buquicchio, el president d'aquest òrgan consultiu.

El president de la comissió diu que ha llegit amb interès la carta de Puigdemont i agraeix la disposició de l'executiu català per fer el referèndum segons el codi de bones pràctiques. Assegura que "pren nota" de la intenció de "cooperar" amb la Comissió de Venècia en els termes d'un referèndum acordat i recorda que qualsevol iniciativa d'aquest tipus s'ha de fer amb l'acord de les autoritats espanyoles, i que s'ha de celebrar amb ple compliment de la Constitució espanyola i la legislació vigent:

"No puc més que agrair l'interès mostrat pel Parlament català cap al codi de bones pràctiques en els referèndums de la nostra comissió"

"Vostè sap, sense dubte, que no només un referèndum com aquest, sinó també la cooperació amb la nostra comissió s'haurà de desenvolupar amb un acord amb les autoritats espanyoles"

I en aquest sentit, afegeix que el seu òrgan ha "constantment emfatitzat la necessitat per a qualsevol referèndum" de fer-se "en plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable".

Puigdemont va explicar dimecres durant al sessió de control que havia fet arribar una carta a la Comissió de Venècia arran de la moció de CSQEP. Ara bé, JxSí i la coalició d'esquerres fan interpretacions diferents del text que es va aprovar.

Des del govern valoren positivament la resposta de la Comissió de Venècia per la seva rapidesa, perquè reconeix la posició del Parlament i perquè consideren que insta l'executiu de Mariano Rajoy a negociar.

El text íntegre de la carta

"Benvolgut president,

Gràcies per informar-nos de la resolució adoptada pel Parlament català, que hem llegit amb gran interès. He informat la comissió del contingut de la resolució i hem pres nota de la intenció de cooperar amb la Comissió de Venècia sobre les opcions d'un referèndum acordat. No puc més que agrair l'interès mostrat pel Parlament català en el Codi de Bones Pràctiques en els Referèndums de la nostra comissió.

Vostè sap, sens dubte, que no només un referèndum com aquest, sinó també la cooperació amb la nostra comissió s'haurà de desenvolupar amb un acord amb les autoritats espanyoles. També vull subratllar​ que la Comissió de Venècia, que té el nom real de Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, ha subratllat sistemàticament la necessitat que qualsevol referèndum es faci amb plena conformitat amb la Constitució i la legislació aplicable."

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut