Unes 50 persones es van concentrar al maig davant de l'edifici contra el trasllat de la prefectura de la Policia Nacional
Unes 50 persones es van concentrar al maig davant de l'edifici contra el trasllat de la prefectura de la Policia Nacional (Europa Press)

La comissaria de Via Laietana "enforteix la democràcia", diu el Ministeri de l'Interior

El secretari d'estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, ho ha assegurat en la celebració del Dia de la Policia Nacional a Barcelona

RedaccióActualitzat

La seu central de la Policia Nacional a Catalunya, a la Via Laietana de Barcelona, "ha estat i és un símbol de servei públic des del qual diverses generacions de policies han contribuït i continuen contribuint a enfortir la democràcia", segons el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz.

El número dos del Ministeri de l'Interior ho ha afirmat en el discurs de clausura dels actes de celebració del Dia de la Policia Nacional, a l'Auditori de Barcelona. Els actes els han presidit Pérez Ruiz i la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Hi han assistit comandaments dels diferents cossos policials, autoritats militars, judicials i representants de la societat civil.

Pérez Ruiz ha lloat la feina de la Policia Nacional a Catalunya i ha destacat que el cos és un "mecanisme" de l'estat de dret, en la mesura en què garanteix els drets i les llibertats de la ciutadania, la "pacífica convivència" i la seguretat.

La delegada del Govern a Catalunya, per la seva banda, s'ha compromès a treballar perquè les dones siguin un 50% del cos i ha destacat la labor i la professionalitat del cos de la Policia Nacional en favor de la "convivència" i del "benestar de la ciutadania".


"Un dels principals centres de detenció i tortura"

Les declaracions de Pérez Ruiz han provocat el rebuig d'organitzacions i representants polítics, que han recordat el passat de l'edifici durant el franquisme. El Centre per als Drets Humans Irídia ha acusat Interior de "perpetuar la impunitat":

"És intolerable que el Ministeri de l'Interior perpetuï la impunitat dels crims del franquisme i la transició. La Prefectura de Via Laietana fou un dels principals centres de detenció i tortura. Obviar-ho és seguir vulnerant drets de centenars de víctimes que hi patiren repressió."

Per la seva banda, Òmnium Cultural ha dit que "el govern espanyol sap perfectament que la comissaria de Via Laietana és una icona de repressió i tortura franquista". Ha recordat que diverses entitats demanen des de fa anys "que es converteixi un espai de memòria i dignitat".

Des d'En Comú Podem, Jéssica Albiach ha demanat a Marlaska que "corregeixi aquestes declaracions". "La comissaria de Via Laietana només contribuirà a enfortir la democràcia quan es converteixi en un memorial de lluita antifranquista", ha dit.

El president del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i diputat Ernest Maragall ha dit que la comissaria "és un símbol… però de repressió franquista, tortures i dictadura". Ha recordat la reclamació perquè sigui un espai de memòria. "Vergonya que un govern que es diu socialista ho vegi exemple de 'servei públic'", ha dit.

El diputat de la CUP al Congrés dels Diputats Albert Botran ha acusat Interior d'insultar "la memòria de tot l'antifranquisme català".

Les tortures en aquesta comissaria han estat àmpliament documentades. Un testimoni és el de Miguel Núñez, històric militant del PSUC i del PCE, que s'alleujava quan l'empresonaven perquè "qualsevol cosa era millor que Via Laietana".

 

Espai de memòria antifranquista

Diversos partits polítics, institucions i entitats de la societat civil volen convertir l'edifici de Via Laietana en un memorial de la lluita antifranquista.

L'Ajuntament de Barcelona ha reclamat diversos cops que es busqui una altra ubicació per a la Prefectura i que aquest edifici sigui un espai sobre la repressió franquista i un homenatge a les víctimes del règim.

El 2017, el Congrés dels Diputats, en la Comissió d'Interior, va aprovar una proposició no de llei d'ERC per convertir l'edifici en un memorial de la lluita antifranquista, pendent d'un acord amb la policia per reubicar-los.

El govern espanyol s'ha mostrat obert a reubicar la Prefectura en algunes ocasions, si bé el Ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va advertir l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que és "perillós identificar institucions democràtiques de l'Estat amb un règim polític del passat", després que un grupuscle ultra va cremar la placa que l'Ajuntament havia instal·lat davant de la comissaria per recordar les víctimes de tortura.

El Parlament de Catalunya va rebutjar la setmana passada una proposta de resolució presentada per Vox en la comissió d'Interior de la cambra catalana per mantenir aquest edifici com la seu central de la Policia Nacional a Catalunya.

ARXIVAT A:
Policia NacionalFranquisme
Anar al contingut