Donald Trump assenyala el periodista de la CNN Jim Acosta en la roda de premsa de dimecres (Reuters)
Donald Trump assenyala el periodista de la CNN Jim Acosta en la roda de premsa de dimecres (Reuters)
Washington

La CNN demanda Trump per retirar l'acreditació a un periodista de la cadena

La pugna entre Trump i els mitjans puja un esglaó amb la denúncia de la cadena per la situació del corresponsal Jim Acosta

Actualitzat

La CNN no s'ha quedat de braços plegats davant la decisió de la Casa Blanca de retirar l'acreditació a un dels seus corresponsals, Jim Acosta. La cadena de notícies ha demandat l'administració Trump perquè considera que ha vulnerat la llibertat de premsa.

En la demanda, presentada a Washington, la CNN acusa la Casa Blanca de violar la primera i la cinquena esmenes de la Constitució. D'aquesta manera consta en un comunicat:

"La il·lícita revocació d'aquesta credencial viola els drets de la CNN i d'Acosta recollits en la primera esmena, sobre la llibertat de premsa, i en la cinquena esmena, sobre el procés degut".

 

 

A més de Trump, la demanda s'adreça al cap de gabinet, John Kelly; la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders; el cap adjunt de Comunicació, Bill Shine; el director del Servei Secret, Josep Clancy, i un agent del servei, identificat amb el pseudònim John Doe (Joan Ningú).

La Casa Blanca es defensa

L'administració republicana ha advertit que es defensarà "vigorosament" davant de la demanda:

"Això és només una nova manera de cridar l'atenció de la CNN i ens defensarem vigorosament."

La Casa Blanca ha justificat que la llibertat de premsa no està amenaçada perquè hi ha 50 periodistes més de la CNN acreditats a la Casa Blanca i Jim Acosta "no és ni més ni menys especial que qualsevol altre reporter".

Per què Jim Acosta?

Jim Acosta (Reuters)

La CNN, i en particular el periodista Jim Acosta, han estat entre els objectius de Trump a l'hora d'assenyalar els difusors de "fake news" o notícies falses.

Acosta va ser desposseït de l'acreditació dimecres passat, després d'una tensa roda de premsa a la Casa Blanca. Va ser l'endemà de les eleccions de mig mandat o "midterm". El reporter va preguntar a Trump sobre el "Russiagate" i la caravana de migrants que avancen per Mèxic en direcció als EUA.

Notícia relacionada: Trump demana que s'acabi la "cacera de bruixes" de la investigació del Rússiagate

"Ja n'hi ha prou. Ets un maleducat i una persona terrible", va afirmar Trump mentre una becària intentava retirar el micròfon a Acosta.

El govern nord-americà va retirar-li la credencial aquell mateix dia, al·legant que havia "posat les mans a sobre" de la becària, fet que desmenteixen els vídeos del moment.

L'Associació de Corresponsals de la Casa Blanca va considerar "inacceptable" la decisió del magnat republicà, i ara també ha sortit en defensa de la demanda, tot advertint que "no hauria de ser cosa del president triar arbitràriament els homes i dones que informen d'ell."

 

La CNN assegura que la pèrdua de l'acreditació "li podria haver passat a qualsevol" i llança un avís per a navegants:

"Si no protestem, les accions de la Casa Blanca crearan un perillós efecte de temor per a qualsevol periodista que cobreixi els nostres càrrecs electes."

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Llibertat de premsaMitjans de comunicació
Anar al contingut