La banda es feina passar per treballadors d'Endesa per estafar els locals d'oci i restauració
La banda es feina passar per treballadors d'Endesa per estafar els locals d'oci i restauració
Madrid

La CNMC manté que la subhasta elèctrica va ser atípica, però no parla de manipulació

La Comissió dels Mercats i de la Competència (CNMC) manté que hi va haver circumstàncies atípiques en la subhasta del preu de la llum de la qual va sortir una pujada de l'11% i que el govern espanyol va anul·lar. L'informe de la comissió no diu res de manipulació, com sí que va apuntar el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

RedaccióActualitzat

Un informe de la Comissió dels Mercats i de la Competència (CNMC) referma que hi va haver circumstàncies atípiques en la subhasta de la llum del mes passat, que hauria provocat un encariment de la factura de l'11% i que el Ministeri d'Indústria va decidir anul·lar. La comissió no parla, però, de manipulació, com sí que va fer el govern espanyol.

El text de la CNMC assenyala que del 2 al 19 de desembre, dia de la subhasta, els preus del mercat van registrar un encariment d'entre el 60% i el 70% respecte a la setmana anterior, una pujada que no hi havia hagut des del 2002. Va ser un comportament inusual, acompanyat per un altre fet no habitual, com la particularitat que en els dies posteriors al procés es va registrar un descens de preus de gairebé el 15%. És una de les circumstàncies atípiques que l'organisme, diu l'informe, continuarà investigant. En tot cas, ho farà a l'espera de les dades que li ha de facilitar la Comissió Espanyola del Mercat de Valors, a partir de les quals emetrà un segon document.

Aquest document de la CNMC evita parlar, de moment, de manipulació. La comissió recorda també que, des del 2009, proposaven canviar el sistema de subhastes, com finalment ha admès que farà el ministre d'Indústria, José Manuel Soria.

 

 

Anar al contingut