Madrid

La CNE responsabilitza Endesa i Red Eléctrica de la gran apagada de Barcelona

La Comissió de l'Energia ha repartit culpes entre Red Eléctrica i Endesa per la gran apagada del juliol a Barcelona, que va deixar a les fosques més de 300.000 usuaris. Així ho conclou l'informe tècnic difós aquesta nit, que ja havien filtrat en alguns mitjans de comunicació, i que s'ha aprovat amb vuit vots a favor i una abstenció. El document atribueix l'apagada a les deficiències que presentaven les xarxes elèctriques respectives. Les diferències polítiques dins l'òrgan regulador van fer ajornar la deliberació, prevista per dimarts. L'expedient que ha fet públic l'organisme que dirigeix Maite Costa ha de servir a la Generalitat per obligar el culpable o culpables a pagar les indemnitzacions.

Actualitzat

La Comissió Nacional de l'Energia, amb Maite Costa al capdavant, ha deliberat durant tota la jornada sobre els motius i els culpables de l'apagada de Barcelona del mes de juliol. Com ja assenyalava l'informe del tècnics, tant Endesa com Red Eléctrica en són responsables, tot i que aquesta última seria la culpable de l'incendi de la subestació de Maragall, l'avaria que va deixar sense electricitat 300.000 abonats durant gairebé tres dies.

Prèviament a la difusió de l'informe, Endesa ja ha avançat que reclamarà a Red Eléctrica els gairebé 15 milions d'euros que ha pagat en indemnitzacions als usuaris afectats i totes les despeses derivades de l'apagada, com el lloguer dels grups electrògens i les hores extres dels treballadors.

L'informe dels tècnics de la CNE, que s'ha filtrat a la premsa, apunta dos incidents, en principi sense vinculació directa entre l'un i l'altre, tot i que van passar amb només quinze segons de diferència.

El primer es va produir quan un cable d'Endesa va caure sobre un de més tensió propietat de Red Eléctrica. Això va generar tres curtcircuits. Dos van ser neutralitzats pels sistemes de protecció de Collblanc, però el tercer va arribar a la subestació d'Urgell. L'origen del accident seria el mal estat dels cables d'Endesa. Fins a 40.000 abonats es van quedar sense llum durant una hora.

El segon accident, el més greu, passa amb l'incendi de la subestació de Maragall. L'origen seria un defecte en el cable de 220 kV propietat de Red Eléctrica que uneix les subestacions d'Urgell i Maragall. Els talls de subministrament arriben a Badalona perquè també fallen els sistemes de protecció de la mateixa Red Eléctrica.

Paral·lelament, tècnics de la Generalitat han elaborat un informe propi sobre l'apagada, que recomana sancionar les dues companyies, amb unes multes 
que poden arribar als 30 milions d'euros.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut