La clau per prevenir ofegaments infantils: vigilància constant i pròxima

Els ofegaments a l'aigua són la segona causa de mort infantil per accident i gran part passen a les piscines

RedaccióActualitzat

Els ofegaments a l'aigua són la segona causa de mort infantil per accident.

Segons les dades de Protecció Civil, gran part dels ofegaments de menors passen a la piscina: un 67%. Un 16%, a la platja, i un 17%, en aigües interiors.

 

Aquest cap de setmana comença oficialment la temporada de platja, i també la invasió de flotadors a l'aigua.

 

 

Totes les precaucions són poques. Hi ha pares que porten els seus fills a una classe per prevenir ofegaments. Allà els ensenyen els colors de la bandera a la platja i a reaccionar si per accident cauen a la piscina, perquè no n'hi ha prou de saber nedar.

I per a l'adult que vigila, dos adjectius bàsics, que sigui responsable i capaç.

 

 

N'hem parlat amb Ramsès Martí, especialista en seguretat aquàtica:

"La supervisió dels infants a l'aigua ha de ser constant, perquè en pocs segons pot respirar aigua i ja tindrem el problema. I no tan sols ha de ser constant, sinó que ha de ser molt propera. És el 'touch control' que recomanem els especialistes. Si estic massa lluny per fer-li una abraçada, estic massa lluny per reaccionar."

Ni els braçals ni els flotadors serveixen per evitar ofegaments:

"Ens donen una falsa sensació de seguretat. Els braçalets, quan estan molls, poden caure. Amb els matalassos, els nens s'allunyen, rellisquen. I com que han après a nedar en situacions molt controlades, quan tenen un problema en aigua oberta poden entrar en pànic i no saber tornar a pujar al matalàs. Amb els flotadors rodons de tota la vida es poden quedar cap per avall i no ser capaços de giravoltar."

Ramsès Martí considera que el més recomanable és una armilla de seguretat o els braços d'un adult a prop.

 

 

I alerta que els grans flotadors, que últimament s'han posat tan de moda, no són segurs a la platja.

"Són molt grans, fan resistència al vent, en pocs segons es desplacen moltíssim, els infants entren en pànic, cauen i no saben pujar-hi. Aquests objectes estan pensats per utilitzar-los amb la supervisió d'un adult i que els infants toquin terra."

 

 

Precisament, l'últim ofegament d'un menor va passar fa unes dues setmanes a la platja de la Pineda. Una nena de 5 anys era dins l'aigua amb un flotador i la força del vent la va empènyer mar endins. Quan se'n van adonar, ja era massa tard.

Els ofegaments dels infants passen en els moments de distracció. Per això, recomanen deixar el mòbil ben guardat perquè un infant s'ofega en el temps que es tarda a escriure un missatge de text. La vigilància de l'adult ha de ser constant i pròxima.

Com actuar en cas d'ofegament

Si hi ha un ofegament s'ha de treure l'infant de l'aigua, trucar al 112 i fer les maniobres de suport vital que consisteixen a fer, sense parar, 30 compressions al tòrax i dos boca a boca.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut