Madrid

La classe política, tercer problema després de l'atur i la crisi econòmica

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques corresponent al mes de juny ha tornat a situar l'atur i la situació econòmica com els dos principals problemes d'Espanya segons els ciutadans, però també ha confirmat la classe política en la tercera posició, marcant la seva cota més alta des del 1995 pel que fa al percentatge de ciutadans que l'esmenta com un problema per al país. L'enquesta es basa en 2.479 entrevistes fetes en 238 municipis de 50 províncies entre els dies 2 i 14 de juny, quan es va conèixer la segona baixada consecutiva de la desocupació i el fracàs del diàleg social, però abans que el govern aprovés el seu decret de reforma laboral.

Actualitzat
L'atur se cita com un problema del país en el 75,9% dels qüestionaris, un percentatge quatre punts per sota del registrat en els dos mesos anteriors i sis punts menys que al gener i març, quan va arribar a la cota més alta dels últims anys.

Paral·lelament, els problemes econòmics són esmentats en el 53% de les respostes, per sobre de les dades dels darrers mesos (aquest any venia oscil·lant entre el 45% i el 50,9%). El rècord el va marcar fa just dos anys, quan aquest percentatge va arribar gairebé al 60%.

Aquestes dues preocupacions es vénen alternant al capdavant dels principals problemes del país des del gener del 2008, i darrere seu ho han fet assumptes com el terrorisme, la immigració i, des del passat novembre, la classe política, que al juny s'ha vist consolidada en aquesta tercera plaça.

Al llarg d'aquests últims mesos, les mencions a la classe política i als partits com un problema venia rondant el 14% però l'abril passat ja es va marcar un 19,4% i al maig, un 18,8%. En el baròmetre de juny es registra el rècord del 20,7%, un percentatge que no es donava des de setembre de 1995, en plena voràgine d'escàndols i crispació política dels últims anys de Felipe González (llavors es va arribar al 21,5%).

El govern, en sisè lloc

Però, a més, hi ha dues categories vinculades a la política que també se citen com a problemes d'Espanya: el govern, que arriba al 7,1% i es col·loca en el sisè lloc de la classificació, i la corrupció i el frau, que se situa en el 4,5%.

A la llista de problemes del país, segons els espanyols, també es mantenen en quart i cinquè lloc, respectivament, la immigració (12,5%) i la inseguretat ciutadana (7,3%). El terrorisme, que el 2007 encapçalava aquesta classificació, figura avui en el setè lloc, esmentat només en el 7% de les respostes.

Pel que fa als problemes que més preocupen personalment el ciutadà, l'anomenada "percepció subjectiva", repeteixen en cap els problemes econòmics (42,7%) i l'atur (40,9%). A partir d'aquí, la resta de qüestions marquen xifres molt allunyades: les pensions figuren en tercer lloc amb un 8,4% i els partits polítics hi tornen a aparèixer, però amb un 6,6%.
Anar al contingut