Pequín

La Ciutat Prohibida de Pequín es pot visitar per internet gràcies a una recreació d'IBM

Ni tan sols la Ciutat Prohibida s'escapa de la xarxa. El que un dia va ser el palau dels emperadors xinesos, barrat al poble durant segles, s'ofereix ara en tota la seva esplendor per internet. L'empresa IBM ha posat a l'abast de tots els internautes una recreació virtual del recinte imperial. Només cal accedir a la pàgina web del projecte conegut com a "Ciutat Pohibida: més enllà del temps i l'espai" i descarregar-se una aplicació que permet navegar per un entorn que recrea píxel a píxel el gran monument que és la casa dels emperadors. El programa requereix tenir un ordinador actualitzat, però un cop s'obre permet als usuaris crear un personatge, navegar i interactuar amb altres visitants en un entorn de luxe.

Actualitzat
La Ciutat Prohibida ja no només està oberta al públic, sinó també als internautes. La que durant segles va ser residència de la cort xinesa, és ara també un espai virtual on aprendre i interactuar. El grup informàtic IBM ha dissenyat una recreació virtual del recinte imperial de Pequín que es pot consultar a través d'internet.

El projecte, sota el nom de "Ciutat Prohibida: més enllà de l'espai i el temps", és una rèplica animada en tres dimensions dels més de 700.000 metres quadrats del recinte imperial. Per visitar-lo només cal accedir a la seva web i descarregar-se una aplicació que permet recórrer píxel a píxel els indrets de la residència dels emperadors. En la pàgina s'indica quines especificacions calen per poder fer funcionar el programa tant en Windows com en sistemes d'Apple i Linux, i només està disponible en anglès i xinès.
L'aplicació va més enllà d'una simple visita a les parets de la ciutat. L'usuari s'ha de crear un personatge, vestit a la manera tradicional xinesa, i pot interactuar amb la resta de visitants. A més, es pot participar en activitats com tir amb arc o jocs de taula xinesos, assistir a la recreació d'escenes històriques, com el sopar de l'emperador, i "tocar" objectes que no estan a l'abast del públic. Evidentment, també hi ha molta informació sobre la Ciutat Prohibida que es pot consultar en qualsevol moment.

Aquesta recreació és el resultat de la feina de més de tres anys dels equips de dissenyadors i programadors d'IBM. L'empresa creu que pagava la pena l'esforç perquè suposa "un nou nivell d'innovació, amb un gran contingut, relat didàctic i continguts socials i interactius que exemplifiquen la nova generació d'aplicacions per a internet". El director general del Palau Museu de la Ciutat Prohibida, Zheng Xinmiao, hi està d'acord i es mostra entusiasmat. Segons ell, l'aplicació "combina la històrica herència cultural xinesa amb les tecnologies de la informació".

El secret de l'emperador

La Ciutat Prohibida ha estat durant segles la residència de la cort xinesa. Retratada magistralment en pel·lícules com "L'últim emperador", en alguns moment fins i tot es va convertir en una gàbia daurada dels seus ocupants. Compta amb 9.999 habitacions i 720.000 metres quadrats. Des de 1422 va ser el centre de la vida política i militar de l'imperi xinès, sota el govern de 24 de les dinasties Ming i Qing.

Fins al 1911 va ser la seu del govern xinès. L'accés a aquest palau va estar prohibit al poble durant segles, fins que el 1925, 14 anys després que s'enderroqués a la dinastia Qing, es va convertir en un museu sobre la història imperial de la Xina. A més, la Ciutat Prohibida ha viscut esdeveniments històrics després de la seva obertura, com el que va tenir lloc a la plaça de Tiananmen el 1989, on van morir un nombre indeterminat de persones després d'una revolta d'estudiants.
Anar al contingut