Exterior de la farmacèutica Pfizer a Puurs
Exterior de la farmacèutica Pfizer a Puurs

La ciutat belga de Puurs afegeix la vacuna de Pfizer als seus atractius turístics

A Puurs, una ciutat de 26.000 habitants, hi ha la planta de la farmacèutica Pfizer que produirà la vacuna contra la Covid-19 per als països europeus, i també és on es fabrica la "Duvel", una de les cerveses amb més tirada de Bèlgica

Actualitzat

A la sala d'espera del despatx de l'alcalde hi havia un periodista d'RTV, una televisió local d'Anvers. No tenia hora però es coneixien i li volia fer una entrevista curta. No van estar-s'hi ni tres minuts. Ens va preguntar si hi havíem anat pel "tema de Pfizer".

L'alcalde porta cinc legislatures governant Puurs, un municipi de Flandes de 26.000 habitants conegut perquè s'hi fabrica una de les cerveses amb més renom de Bèlgica, la Duvel. També és famós pels seus espàrrecs, ens explica orgullós al final de l'entrevista. Diu que cada any s'hi fa un festival que, enguany, s'ha vist condicionat per la pandèmia.

Un carrer de la ciutat belga de Puurs
Un carrer de la ciutat belga de Puurs

La pandèmia. Això que tot ho ha trasbalsat i de quina manera ho ha fet amb Puurs. Diu Koen Van den Heuvel, l'alcalde, que aquest municipi és un "petit centre del sector farmacèutic" perquè al polígon industrial que té a tocar i que genera llocs de treball qualificat a més de 5.000 persones hi ha una nau de Novartis, Alcon, diverses companyies flamenques i, sobretot, Pfizer.

La firma nord-americana s'hi va instal·lar l'any 1963 aprofitant les bones comunicacions de la ciutat. És a tocar del port d'Anvers, i l'aeroport de Brussel·les, un dels primers a la Unió Europea en rebre la certificació pel transport de medicaments, és a poc menys de mitja hora d'autopista.

També va aprofitar els avantatges fiscals que ofereix el govern belga per atraure inversió farmacèutica. El sector és una aposta del país i així s'ha convertit en un dels tres països europeus que més medicaments exporta, juntament amb Alemanya i Irlanda. Johnson & Johnson també té instal·lacions a Bèlgica.

(Reuters/Yves Herman)

Són noms més que familiars. Johnson & Johnson i Pfizer han acaparat l'atenció de mig món perquè, perquè juntament amb Oxford-AstraZeneca, Moderna o CureVac, entre d'altres, tenien els laboratoris que millor avançaven en l'esperada recerca per la vacuna contra el SARS-Cov2. I Pfizer va ser el primer a anunciar que n'havia aconseguit una amb un 90% d'efectivitat.

Primer repte aconseguit. El segon, produir-la a escala industrial. I aquí, entra en escena el nom de Puurs. La planta que la multinacional nord-americana i l'alemanya BioNTech tenen a Puurs serà una de les que fabricarà la vacuna. L'altra, és a Kalamazoo, Michigan, Estats Units.

Treballadors de la planta de Pfizer a Puurs
Treballadors de la planta de Pfizer a Puurs (Reuters/Yves Herman)

El ritme de producció de la planta belga és de 400 milions de vacunes i medicaments cada any. En fa de tot tipus, la Viagra, per exemple. Però ara és referent, sobretot, perquè serà aquí d'on sortirà una de les vacunes contra una pandèmia global que ja ha causat més d'1,5 milions de morts a tot el món i ha posat a prova la resistència del sistema.

"Últimament he sentit molt aquest missatge: Salvarem el món. Som l'esperança'", diu Van den Heuvel. Ningú de Pfizer concedeix entrevistes ni tampoc deixen entrar els mitjans a la planta per qüestions de seguretat, de manera que l'alcalde de Puurs és la veu que tothom busca. Amb TV3 ja són una trentena els mitjans que hi ha volgut parlar els últims dies. Coneix bé la gent de la companyia que aquest polític democratacristià té com una prioritat pel futur del municipi.

Entrevista a l'alcalde de Puurs, Koen Van den Heuvel
Entrevista a l'alcalde de Puurs, Koen van den Heuvel

A Puurs tothom coneix algú o altre que treballa a Pfizer i diu l'alcalde que els habitants n'estan molt orgullosos. Sortint del seu despatx en acabar l'entrevista, uns periodistes nord-americans són a la sala d'espera.

Orgull que sigui Puurs, però sobretot que hi hagi vacuna

Fora l'ajuntament en Donald ens explica que sí, que està content que a Puurs s'hi hagi trobat la vacuna, però sobretot espera que "funcioni, perquè jo tinc 75 anys i molts problemes de cor". Davant el supermercat, la Rita diu que a ella Puurs li agrada "perquè s'hi respira tranquil·litat" i que el fet que s'hi faci la vacuna "no és tan important com ho és que s'hagi trobat". La Cindy somriu i ens respon: "Sí, és bonic saber que a la teva ciutat és on es farà la vacuna".

 

Ho tenen tot a punt a la planta per rebre l'autorització de l'Agència Europea del Medicament. Si tot avança segons el calendari previst, el dia 29 de desembre sotmetran el vaccí a examen amb un triple objectiu: demostrar-ne la qualitat, l'eficàcia i, sobretot, la seguretat. La Comissió Europea diu que no li tremolarà el pols a vetar-ne la comercialització si no té prou garanties en aquests punts.

Pfizer confia que aprovarà amb nota i espera perquè pugui començar a empaquetar les dosis en qüestió de setmanes. I és que fonts europees asseguren que. tot i que habitualment es tarda uns 67 dies de mitjana entre que es rep la sol·licitud d'autorització fins que es dona llum verda, aquesta vegada es veuen capaços de reduir els terminis a només tres dies. De manera que l'1 de gener ja hi podria haver la vacuna al carrer.

Un treballador davant de la zona refrigerada on es conserven els vaccins
Un treballador davant de la zona refrigerada on es conserven les vacunes (Reuters)

Això és perquè les autoritats sanitàries de la Unió Europea han seguit de ben a prop els assajos clínics que ha fet Pfizer des del primer dia que va començar a investigar per trobar l'antídot, la qual cosa fa que ara l'Agència del Medicament no hagi de començar l'avaluació des de zero.

Pfizer amplia la plantilla a Puurs

Tan confiats estan que hi haurà l'aval europeu que a Pfizer ja han contractat unes 150 persones per poder reforçar sobretot la logística en la distribució de la vacuna. Ens avisa un agent de seguretat que no podem fer preguntes a cap dels treballadors que trobem sortint de les instal·lacions i que només podem enregistrar imatges des del carrer.

 

En tindrem de la façana, de l'entrada, dels cartells i banderes amb el logotip blau i blanc, i dels dos grans molins de vent que flanquegen l'entrada principal i que generen bona part de l'energia que necessita aquesta planta que dona feina a gairebé 3.000 treballadors.

I una mica més enllà, veiem un parell d'equips d'altres televisions més que estan fent el mateix.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut