La cistella de la compra del confinament dispara els preus de productes essencials

Destaquen els llegums i hortalisses, que han pujat més del 10%, seguits de la pizza, amb un 3,6%

Actualitzat

Durant el confinament, les úniques botigues que han seguit obertes són les de productes essencials i aquests productes són els que més s'han encarit.

A l'abril, aquesta cistella bàsica de la Covid-19 ha costat un 1,1 % més que al març, segons l'índex de preus al consum (IPC).

Destaquen els llegums i hortalisses, que han pujat més del 10%, i els segueix la pizza, amb un 3,6%. També són més cars el marisc i el peix fresc, les patates i la pasta.

ACN


Productes de neteja

D'altres productes, com els de neteja, que s'esgotaven ràpid als supermercats per desinfectar-ho tot, també s'han encarit.

En canvi, amb els restaurants tancats i sense poder fer barbacoes ni carn a la brasa, la carn de xai surt més barata.

Però l'augment de l'IPC està en terreny negatiu i això no passava des del 2016. Tant a Catalunya com al conjunt de l'estat, la taxa està al menys 0,7 % respecte d'ara fa un any. Hi ha tingut molt a veure la baixada del transport, amb la caiguda del preu dels carburants i de l'electricitat.

 

 

Augment de l'IPC en negatiu

El fet que la gent estigués tancada a casa i les indústries tancades n'ha fet baixar dràsticament el consum.

També són més barats tots els serveis relacionats amb la llar, com el gasoil de calefacció, les despeses comunitàries o la telefonia i les plataformes de televisió online.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha explicat que la declaració de l'estat d'alarma ha provocat una situació "inèdita" en la variació de l'IPC del mes d'abril, ja que és la primera vegada que una part considerable dels béns i serveis de consum no estan disponibles per a la seva adquisició o només ho estan a través d'internet.

Anar al contingut