Durban

La cimera sobre el canvi climàtic adopta un full de ruta per arribar a un acord global el 2015

La cimera del canvi climàtic de Durban s'ha tancat amb un acord de mínims que implica prorrogar per alguns països el Protocol de Kyoto, que expira l'any vinent, i el compromís que el 2015 s'haurà d'haver aprovat un nou pacte que obligarà, a partir del 2020, tots els països a limitar les seves emissions. Els Estats Units i la Xina s'han compromès per primera vegada a parlar de la reducció de gasos. L'aprovació de l'Índia, inicialment reticent, els ha fet sumar-se a un acord que ha arribat contra rellotge i després d'allargar la cimera un dia més del que estava previst.

RedaccióActualitzat
Han calgut tretze dies, tretze nits i moltes reunions en petit comitè perquè, finalment, els 195 països representats en la cimera del canvi climàtic de l'ONU es posessin una mica d'acord. Hi ha hagut abraçades per segellar la "plataforma de Durban", un conjunt de mesures que salven la cimera del fracàs, però que cauen a la banda baixa de la llista de possibles resultats de la trobada.

El principal acord de Durban és la pròrroga del Protocol de Kyoto, l'únic instrument jurídic vinculant per limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. S'allargarà fins al 2017.

El protocol, que deixava de tenir vigència l'any que ve, podrà ser substituït per un nou mecanisme internacional de cara al 2015, que entraria en vigor el 2020. El text final de la cimera no recull quina forma jurídica prendrà, però hauria d'afectar tots els països, fins i tot els que no havien firmat el Protocol de Kyoto.

El tercer gran acord és la posada en marxa d'un fons verd en forma d'ajudes econòmiques per als països més afectats pel canvi climàtic. Uns diners que han de servir per a l'adaptació als canvis provocats per l'escalfament global.

Exhaustos, els delegats han tornat a casa amb la vista posada en la cimera de l'any vinent a Qatar, en la qual hauran de començar a concretar les mesures que fa dos anys que prometen, però que no acaben d'arribar.




VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut