Hamburg

La cimera del G-20 acaba amb acords de mínims i milers de persones al carrer

RedaccióActualitzat

Segona i última jornada del G-20 a Hamburg, amb l'acord del clima, la immigració il·legal i el proteccionisme comercial com a temes de debat destacats. 

Tanca la cimera del G-20 a Hamburg amb un acord de mínims i una possible solució definitiva al conflicte d'Ucraïna que s'hauria començat a teixir arran d'una reunió a tres bandes entre Merkel, Macron i Putin.

Per la seva banda, Donald Trump i la "premier" britànica, Theresa May, han aconseguit tancar un pacte comercial malgrat que el president nord-americà s'ha negat a seguir les tesis del lliure comerç que defensa, sobretot, la Unió Europea.

 

L'escull del canvi climàtic troba una fórmula de compromís

L'altre gran escull de la cimera ha estat el canvi climàtic. L'acord total es resisteix. Donald Trump ha rebutjat tornar a pujar al tren dels acords de París per frenar les emissions de gasos contaminants.

Els països del G-20 han trobat una fórmula de compromís sobre el clima que evita una ruptura definitiva amb els Estats Units, després de la seva anunciada sortida dels acords de París, segons el comunicat final de la cimera d'Hamburg.

 

En el text, els líders d'aquesta organització aixequen acta de la sortida dels nord-americans dels acords per lluitar contra l'escalfament planetari, que qualifiquen d'irreversible. Es tracta d'una manera d'aïllar els Estats Units en aquesta qüestió, però, alhora, de permetre que un dels membres del club porti a terme una política individual contra corrent de la resta de socis.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha alegrat molt, ha dit, que els caps d'estat i de govern hagin mantingut el seu compromís amb els acords de París.

 

En aquest sentit, el president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat la celebració, el 12 de desembre, d'una nova cimera per a la lluita contra l'escalfament climàtic a París.

Manifestació pacífica aquesta tarda de dissabte

Els carrers d'Hamburg han recollit aquesta tarda una manifestació, sota el lema "Solidaritat sense fronteres", que han convocat els grups antiglobalització. En principi es preveia que fos la protesta més multitudinària, amb uns dos-cents mil activistes, però, al final, han estat uns vint mil. La marxa ha transcorregut sense incidents destacables. Ho han fet amb voluntat de distanciar-se dels aldarulls i de les barricades, amb pancartes on es podia llegir "Pedres no" o "La nostra arma és la saviesa". Tot el contrari que en les anteriors dues nits.

 

Dues nits d'aldarulls amb centenars de detinguts

La cimera s'ha saldat amb manifestacions violentes a prop del centre de congressos on es reunien els representants polítics. Les manifestacions de l'esquerra més radical han desembocat en el saqueig i incendi de comerços i en enfrontaments amb la policia.

 

La manifestació d'aquest dissabte a la nit ha acabat amb uns 200 manifestants detinguts, i la policia ha informat de 197 agents ferits.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut