Mèxic

La cimera de Cancún arriba a la recta final amb grans diferències entre els països representants

Els més de 190 països que assisteixen a la cimera de Cancún estan intensificant les negociacions i intentant desbrossar el camí cap a un acord, per al qual s'estan desenvolupant diferents sessions negociadores informals. La presidenta de la Cimera del Canvi Climàtic i cancellera mexicana, Patricia Espinosa, ha advertit que el "temps s'esgota" i encara s'està lluny d'arribar a un acord.

Actualitzat
Espinosa, a l'inici d'una reunió informal del ple d'aquest divendres, ha dit que a la vista dels desacords que persisteixen "és clar que fan falta encara més hores per treballar. L'acord és al nostre abast. Espero que molt aviat puguem arribar a un resultat". De fet, l'objectiu és ara arribar a un acord de mínims i a un compromís de seguir negociant en el futur. 

Les posicions contraposades del Japó, que té el suport de Rússia i el Canadà, i la Xina i altres economies emergents com el Brasil i l'Índia, així com els diferents interessos dels Estats Units i la Unió Europea, igual que els dels països en desenvolupament, estan posant la negociació en una difícil situació.

Fórmula de consens

En les últimes hores els grups negociadors estudien una fórmula de consens que acontenti el Japó, que es manté inflexible, i permeti prosseguir les negociacions per aconseguir un acord abans de la conclusió de la reunió, que aquest divendres a la nit arriba a la seva recta final. De fet, fonts diplomàtiques presents a Cancún han assegurat aquest divendres que ja existeix un document redactat que fa referència a la forma legal d'un futur acord, però que continua generant discussions. És per això que algunes fonts diplomàtiques compten ja que les reunions s'allargaran fins dissabte.

La nova proposta inclouria un document amb metes de reducció d'emissions per als països desenvolupats i les economies emergents fora del Protocol de Kyoto, ja que la delegació japonesa es nega a un segon període de compromisos una vegada expiri aquest tractat vinculant el 2012.

El ministre de Medi Ambient de Mèxic, Juan Rafael Elvira, ha explicat que el que no s'aconsegueixi acordar en matèria de mitigació d'emissions en el marc del protocol es podria plasmar en un "document alternatiu o addicional". "El que interessa al món no és si la meta comença amb k de 'Kyoto' o amb c de 'cooperació'. El que ens interessa és que s'assoleixin fites per començar a reduir la contaminació al món."

Segons el ministre mexicà, la proposta cerca per primera vegada recollir en un document objectius de reducció d'emissions per als països desenvolupats i els emergents. "Si això s'aconsegueix, ja seria un gran pas."

Posició espanyola

Per la seva banda, la secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, ha convidat els països a fer un pas endavant en el marc de l'adaptació als efectes del canvi climàtic. Segons Ribera, membre del grup de treball sobre adaptació, es pretén arribar a un "paquet equilibrat" amb els punts "més sensibles i rellevants" que contribueixi a "un avanç substancial" en aquest àmbit.

Espinosa ha explicat que "ja no tenim 24 hores per negociar, sinó 24 hores per aconseguir aprovar els resultats del nostre treball. Ens queden molt poques hores". Les negociacions de la cimera de Cancún van començar el passat 29 de novembre i està previst que acabin aquest divendres, però les delegacions ja diuen que com a mínim hauran de treballar durant la matinada de dissabte.

Fons verd per als països en vies de desenvolupament

La cimera de Cancún sí que ha consensuat, però, establir un fons verd que financi mesures de mitigació i adaptació als països en vies de desenvolupament. No obstant això, tampoc s'han acabat de definir els mecanismes d'ajuda: els EUA prefereixen que sigui gestionat pel Banc Mundial, mentre que molts països que han de rebre l'ajuda s'inclinen per les Nacions Unides o un nou organisme.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut