La CIA va utilitzar una empresa suïssa d'encriptació per espiar un centenar de països

Les autoritats suïsses han obert aquesta setmana una investigació després que s'hagi destapat una de les operacions d'espionatge més efectives del segle XX

RedaccióActualitzat

La CIA estava al darrere de la principal empresa de fabricació d'aparells d'encriptació de comunicacions Crypto AG, situada a Suïssa i, teòricament, neutral. Així, els Estats Units i Alemanya van espiar durant dècades un centenar de països i, a més, els va cobrar per fer-ho.

El servei d'intel·ligència nord-americà i el BND alemany interceptaven missatges de països més o menys afins des de Llatinoamèrica a l'Àsia o l'Àfrica. També en aliats com Turquia, Itàlia, Espanya o fins i tot el Vaticà, que també eren clients de la companyia Crypto AG.

Altres països com Rússia i la Xina mai van confiar amb les màquines suïsses i no les van utilitzar, ja que sospitaven que els serveis d'intel·ligència americans hi tinguessin accés.

Seu de l'empresa Crypto AG a Suïssa
Seu de l'empresa Crypto AG a Suïssa (EFE/EPA/Alexandra Weya)

Aquesta falta de contemplacions de la CIA va acabar incomodant els alemanys, que després de la guerra freda va vendre la seva part als nord-americans per 17 milions de dòlars.

La història l'ha destapat una llarga investigació conjunta del Washington Post i la televisió pública alemanya. Greg Miller, periodista Washington Post i autor de l'exclusiva, explica l'estratègia adoptada per la CIA i el BND alemany.

"No només els EUA i Alemanya els escoltaven i espiaven, sinó que també s'emportaven els seus diners. Perquè els països compraven les màquines per centenars de milers de dòlars i qui se'ls embutxacava era la CIA i el BND alemany, que a sobre els robaven els secrets."

Crypto desconeixia "el cop del segle de la CIA"

Els enginyers i comercials de la companyia suïssa ignoraven que la CIA juntament amb la intel·ligència d'Alemanya occidental eren els propietaris ocults de la companyia suïssa que fabricava els aparells d'encriptació.

Els treballadors de Crypto no van ser conscients de la presència de la CIA fins que l'empresa va començar a perdre diners ràpidament, ja que l'agència d'intel·ligència nord-americana havia venut la companyia l'any 2018 a un inversor.

Crypto International va tancar després de mig segle de domini del mercat en què va vendre encriptadors a més de 120 països. Els compraven pensant-se que l'intercanvi de cables militars, diplomàtics i d'espionatge era 100% segur gràcies el segell tecnològic i de neutralitat de Suïssa.

Encriptador utilitzat per la CIA i el BND alemany
Encriptador utilitzat per la CIA i el BND alemany (ccma)

El govern suís va ser informat del cas al novembre del 2019 i va nomenar l'antic jutge del Tribunal Suprem de Suïssa Niklaus Oberholzer per investigar i aclarir els fets.

Les autoritats suïsses han obert aquesta setmana una investigació després que s'hagi destapat una de les operacions d'espionatge més efectives del segle XX.

ARXIVAT A:
EspionatgeEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut