Brussel·les

La CE proposa tres nous organismes per prevenir noves crisis econòmiques

La vigília que comenci a la ciutat nord-americana de Pittsburg la cimera del G-20 que ha de posar en marxa la regulació del sistema financer, Brussel·les ha presentat les propostes legislatives per reforçar la supervisió a Europa. Les ha presentat el comissari europeu, Joaquín Almunia, i l'objectiu és que estiguin en vigor l'any que ve.

Actualitzat
La Comissió Europea, ha aprovat crear tres nous organismes que s'encarregaran de supervisar el sistema finacer, el borsari i el d'assegurances. S'encarregaran de fer normes comunes per a les entitats i supervisaran les agències de quantificació de riscos. A més, disposaran de capacitat de decisió en cas de desacord entre els supervisors de l'estat d'establiment i el d'acollida d'una entitat transfronterera.

El Regne Unit era l'estat més reticent a cedir poders a les autoritats europees, sobretat pel que fa al rescat de bancs que obliguen els govern a injectar diners. Per obtenir el seu sí, doncs, la CE ha deixat clar que les decisions de les autoritats europees no incidiran de cap manera en les competències pressupostàries dels estats.

L'executiu comunitari també proposa crear un Consell Europeu de Riscos Sistèmics, la funció del qual serà observar i avaluar possibles amenaces per a l'estabilitat financera, emetre alertes de risc i també recomanacions d'actuació i vigilar-ne l'aplicació.

Anar al contingut