Von der Leyen pronuncia un discurs sobre les conseqüències socials i econòmiques de la invasió russa d'Ucraïna (EFE/EPA/Julien Warnand)

La CE proposa l'embargament "total" del petroli rus amb un període de transició

Hi haurà excepcions per a Hongria i Eslovàquia, i Ursula von der Leyen diu que l'aplicació serà "ordenada"

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea proposa un embargament del petroli rus, però amb un període de transició fins a finals d'any per contenir el cop que suposarà per als mercats i preparar vies alternatives.

Ho ha anunciat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, que ha assegurat que l'aplicació de la mesura serà "ordenada" perquè els països de la UE tinguin temps de preparar subministraments alternatius.

"Diguem-ho clar: no serà fàcil. Alguns estats membres tenen una dependència forta, però simplement hem de treballar per fer-ho. Proposem des d'ara mateix una prohibició del petroli rus, una prohibició total de les importacions de tot el petroli rus."

Es tracta del sisè paquet de sancions contra Rússia des que Putin va ordenar la invasió d'Ucraïna. Von der Leyen ha afegit que afectarà tant el petroli que arriba per mar com per oleoducte, i tant refinat com cru.

La Comissió encara no ha publicat els detalls de la proposta de sancions, que les han d'aprovar per unanimitat els vint-i-set estats membres de la Unió Europea.

Les noves sancions, a més de vetar el petroli de Rússia, contemplen també represàlies per a persones i entitats responsables o involucrades a les matances de Butxa o Mariúpol així com expulsar del sistema de transferències internacionals Swift el banc més gran de Rússia, Sberbank.


Les excepcions hongaresa i eslovaca

Tot i que encara no se saben tots els detalls de la mesura, fonts comunitàries asseguren que hi hauria excepcions per a Hongria i Eslovàquia, que no tenen sortida al mar i són totalment dependents. Aquests països podran continuar comprant cru rus fins a finals del 2023 amb els contractes que tenen en vigor.

Aquest dimarts, Hongria va assegurar que no donarà suport a les sancions a la importació que facin impossibles els enviaments de petroli i gas russos a aquest país.

El ministre d'Afers Exteriors, Péter Szijjártó, va recordar que els enviaments de petroli russos a través del gasoducte Druzhba representen al voltant del 65% del petroli necessari a Hongria i que no hi ha rutes alternatives de subministrament.

Fa uns dies ja va confirmar a la CNN que el seu país pagarà en rubles el petroli i gas a Rússia. Concretament, utilitzaran l'esquema de pagament establert per Moscou, que consisteix a obrir un compte al Gazprombank.

Eslovàquia també va advertir que buscaria una exempció de qualsevol embargament de petroli rus acordat per la UE.

 

ARXIVAT A:
EnergiaUcraïnaRússia
Anar al contingut