Volker Bouffier de la CDU de Hessen i la seva dona votant
Volker Bouffier de la CDU de Hessen i la seva dona votant

La CDU de Merkel cau a les eleccions a Hessen, amb una forta pujada d'Els Verds

La ultradretana Alternativa per a Alemanya entra en l'única de les setze cambres regionals que li quedava per conquerir a Alemanya

RedaccióActualitzat

Forta davallada de la Unió Cristianodemòcrata de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i dels socis socialdemòcrates a la coalició de govern federal, a les eleccions de l'estat federat de Hessen. Aquest seria el quart retrocés electoral de Merkel.

La Unió Cristianodemòcrata (CDU), de la cancellera Angela Merkel, i el Partit Socialdemòcrata (SPD) han aconseguit un 27,3 i un 19,6% dels vots respectivament en les eleccions regionals d'aquest diumenge al land alemany de Hessen.

 


A més de les pronunciades caigudes dels dos partits que governen en coalició a Berlín, cal destacar la pujada d'Els Verds, que han governat en coalició amb la CDU en l'última legislatura a Hessen i que han obtingut un 19,6%, una pujada de 8,5 punts.

 

 

La CDU ha perdut gairebé 11 punts respecte als comicis de 2013, els seus pitjors resultats en la regió des de 1966, fet que suposa un fort revés per a la cancellera alemanya, Angela Merkel.

L'SPD ha caigut 11,1 punts respecte als comicis de fa cinc anys i té els pitjors resultats en aquest estat federal alemany des de 1946.

La ultradretana Alternativa per a Alemanya (AFD) ha aconseguit un 12,6% dels vots, 8,5 punts més que el 2013, i entra en l'única de les setze cambres regionals que li quedava per conquerir a Alemanya.

L'Esquerra obté un 6,4% i el Partit Liberal (FDP) aconsegueix un 7,2%, de manera que guanyen 1,4 i 2,2 punts respectivament, segons el sondeig de la televisió pública ZDF.

Aquesta fragmentació del vot planteja serioses dificultats per a la formació de govern i obre un ventall de possibilitats de coalició.

 

 

El primer ministre de Hessen, Volker Bouffier, ha dit que es tracta d'una pèrdua de vots "dolorosa", que s'han de prendre molt seriosament.

La CDU podria repetir amb Els Verds a Hessen, encara que no comptaran amb majoria absoluta com fins ara i necessitaran un altre soci, que podrien ser per exemple els liberals. Però precisament aquesta coalició tripartida va fracassar a escala federal el setembre de l'any passat.

 

 




També seria possible una gran coalició entre cristianodemòcrates i socialdemòcrates com la que governa a escala federal a Berlín, tot i que és l'opció menys desitjada pels electors, segons les enquestes.

No es descarta tampoc un tripartit d'esquerres amb socialdemòcrates, Els Verds i L'Esquerra, liderat pels primers o els segons o una aliança entre socialdemòcrates, verds i liberals, encapçalada per l'SPD o Els Verds.

ARXIVAT A:
AlemanyaAngela Merkel
Anar al contingut