Manifestació en defensa del dret a l'avortament a Detroit, Michigan (Reuters/Rebecca Cook)
Manifestació en defensa del dret a l'avortament a Detroit, Michigan (Reuters/Rebecca Cook)

La Casa Blanca batalla pel dret a avortar: primera demanda a un estat que ho prohibeix

El fiscal general demanda Idaho perquè considera que la llei estatal impedeix els avortaments que és necessari practicar quan la salut de la dona està en risc

Redacció/AgènciesActualitzat

La Casa Blanca planta cara a un dels estats més restrictius contra el dret a l'avortament.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha anunciat aquest dimarts a la tarda una demanda contra Idaho perquè considera que la llei estatal impedeix els avortaments que és necessari practicar quan la salut de la dona està en risc. El Departament de Justícia demanda Idaho per violar la llei federal de Treball i Tractament Mèdic d'Emergència.

Idaho és un dels estats que més ha lluitat per restringir la interrupció voluntària de l'embaràs. L'estat, de majoria conservadora, era un dels que tenia una llei a punt perquè entrés en vigor tan bon punt el Suprem tombés el dret a l'avortament.

Amb aquesta acció, el Departament de Justícia vol frenar la llei antiavortista d'Idaho, que entrarà en vigor el 25 d'agost i imposa als metges la responsabilitat de demostrar, en un hipotètic judici, que no són penalment responsables de la interrupció de l'embaràs.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, en la roda de premsa d'aquest dimarts
El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, en la roda de premsa d'aquest dimarts (EFE/Michael Reynolds)

Primera acció de resposta al Suprem

És la primera acció del Departament de Justícia contra un estat des que, el mes passat, el Tribunal Suprem va anul·lar la sentència "Roe contra Wade" i va eliminar la protecció federal del dret a l'avortament.

I, molt probablement, no serà l'única. Garland ha explicat en roda de premsa que el grup de treball sobre drets reproductius creat arran de la sentència del Suprem està avaluant "el panorama canviant de les lleis estatals" i està estudiant "litigis addicionals" contra altres estats.

L'objectiu de l'administració Biden és "fer tot el possible per garantir l'accés legal continu als serveis reproductius" en uns temps que la fiscal general adjunta, Vanita Gupta, ha descrit com "aterridors i incerts per a les dones embarassades".

El Capitoli estatal d'Idaho, a Boise
El capitoli estatal d'Idaho, a Boise (Reuters/Shannon Stapleton)

L'avortament com a tractament d'emergència

"La llei d'Idaho convertiria en delicte penal que els metges proporcionin el tractament mèdic d'emergència que exigeix la llei federal", ha defensat Garland. El fiscal general ha insistit que, en algunes circumstàncies, l'avortament és "el tractament mèdic necessari per estabilitzar" la pacient en casos com una infecció sèptica, una preeclàmpsia greu o una hemorràgia:

"Quan un hospital determina que un avortament és el tractament mèdic necessari per estabilitzar la condició mèdica d'emergència d'una pacient, la llei federal exigeix que brindi aquest tractament."

Tot i que la llei d'Idaho estableix una excepció per evitar la mort d'una dona embarassada, Garland ha assegurat que no inclou cap mesura per als casos en què l'avortament és necessari per evitar un risc greu per a la salut de la dona.

Els metges que s'arrisquin a practicar un avortament a l'estat d'Idaho s'enfronten a una pena de presó d'entre dos i cinc anys i a la retirada de la llicència mèdica. A més, altres professionals, com personal d'infermeria o tècnics de laboratori, també podrien perdre la llicència per ajudar a interrompre un embaràs.

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament
Anar al contingut