Aleksei Navalni fa està en vaga de fam a la presó on està reclòs per complir els tres anys i mig de condemna (Reuters/Martin Divisek)
Aleksei Navalni fa està en vaga de fam a la presó on està reclòs per complir els tres anys i mig de condemna (Reuters/Martin Divisek)
Rússia

La Casa Blanca adverteix Putin que hi haurà "conseqüències" si Navalni mor

La salut de l'opositor rus, en vaga de fam des de fa tres setmanes, empitjora i la seva família suplica que les autoritats russes permetin que el visiti a la presó un metge de la seva confiança

La Casa Blanca ha advertit Rússia que hi haurà "conseqüències" si el líder opositor rus Aleksei Navalni mor a la presó.

Navalni, que està en vaga de fam des de finals de març a la presó on està reclòs, ha vist com el seu estat de salut empitjora ràpidament.

La filla de Navalni, Dasha, que estudia a la Universitat de Stanford, ha demanat a les autoritats russes que permetin que un metge tracti el seu pare. Un grup de metges havia alertat dissabte que l'opositor rus està en risc de patir una insuficiència renal i podria morir. Les analítiques que li han fet revelen nivells preocupants de creatinina i potassi.

Aleksei Navalni, de 44 anys, va ser detingut el 17 de gener quan tornava a Rússia des d'Alemanya, on s'havia recuperat de l'enverinament que va patir amb l'agent químic Novitxok. Un tribunal el va condemnar a tres anys i mig de presó per violar la llibertat condicional per no presentar-se davant les autoritats russes l'any 2020.

En el judici, Navalni va assegurar que el president rus, Vladímir Putin, "passarà a la història com un enverinador".

Aleksei Navalni durant el judici
Aleksei Navalni durant el judici (Reuters/Maxim Shemetov)

Un grup de periodistes, actors, historiadors i directors de cinema (entre els que hi ha J. K. Rowling o Jude Law) han escrit una carta oberta al president rus Vladímir Putin demanant atenció mèdica per a Navalni.

La Unió Europea també s'ha mostrat aquest diumenge preocupada per la salut de l'opositor rus. Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea, ha reclamat a Rússia que faciliti a Navalni accés immediat a metges de la seva confiança i els ha recordat que "són responsables de la seva seguretat i salut".

Per Borrell, el cas Navalni no és un fet aïllat, sinó que confirma "una tendència negativa de reducció de l'espai a l'oposició, a la societat civil i a les veus independents a Rússia".

 

ARXIVAT A:
Aleksei NavalniRússiaVladímir PutinEstats UnitsJosep BorrellUnió Europea
Anar al contingut