Escaladei

La cartoixa d'Escaladei, clau en la implantació del Renaixement a Catalunya

La restauració d'una capella de la cartoixa permet confirmar la teoria que tenen els investigadors sobre el paper que va tenir Escaladei en el Renaixement

RedaccióActualitzat

La part més coneguda de la Cartoixa d'Escaladei, al Priorat, és l'imponent entrada que dóna pas a tot el conjunt arquitectònic que data del segle XII. Va ser aleshores quan van arribar de Provença els monjos de l'Orde de la Cartoixa i van fundar el seu primer monestir a la Península Ibèrica. Aquest va subsistir fins el 1835, quan va desaparèixer amb la Desamortització de Mendizàbal. 

L'espai, tota una joia històrica per conèixer el passat d'un dels ordes més estrictes, s'ha anat recuperant en diferents actuacions arqueològiques. L'última s'ha fet a una de les dues capelles del claustre del record. 

 

 

Josep Maria Vila, arqueòleg:

 

"Ens permet confirmar una teoria que anem desenvolupant a mesura que hem anat excavant a la Cartoixa que es el paper important que té aquesta en la introducció de l'art del renaixement a Catalunya".

 

L'espai estava degradat com l'altra capella del claustre. Ara els treballs han consolidat tot el conjunt, conservant els elements originals i recuperant l'estètica de l'obra. 

 

 

Rudi Ranesi, restaurador:

 

"Hem trobat alguns elements de policromia, sobretot blava, a la zona dels angels, a les ales i alguna petita resta de daurat. Això ens ajuda a coneixer que tot el conjunt era policromat".


Han acabat els treballs i l'objectiu és reconstruir tota la capella de forma virtual perquè el visitant es faci una idea de com era la decoració de l'època.

 

 

Els claustres cartoixans són simples corredors d'accés a les cel.les dels monjos. Al claustre major es farà la pròxima actuació de restauració. Uns treballs que donaran pas a una altra gran obra. La recuperació de l'església romànica de Santa Maria que data del segle XIII.

Amb la nova rehabilitació canviarà una vegada més la fesomia del monestir. L'espai, ara, està tancat al públic.

ARXIVAT A:
ArqueologiaPatrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut