Comunicat d'ETA l'octubre del 2011 (Reuters)

La carta de comiat d'ETA: es dissol "completament" i posa fi a "un cicle històric"

L'organització anuncia que dona per acabada la "seva funció"

RedaccióActualitzat

ETA fa pública una carta amb què anuncia que es dissol. En el text, publicat en exclusiva per eldiario.es, la banda dona per tancat "un cicle històric" i també "la seva funció".

La missiva va ser enviada, amb el seu anagrama i segell, el passat 16 d'abril a entitats i persones vinculades amb el procés de pau per comunicar-los que dissol "completament totes les seves estructures".

"Per mitjà d'aquesta comunicació us volem donar a conèixer la decisió que Euskadi Ta Askatasuna acaba de prendre. ETA ha decidit donar per acabats el seu cicle històric i la seva funció, i donar fi al seu recorregut. Per tant, ETA ha dissolt completament totes les seves estructures i ha donat per acabada la seva iniciativa política."

Tot i la seva dissolució, l'organització no dona per tancat el conflicte que Euskal Herria "manté amb Espanya i França". I assegura que es troba davant una "nova oportunitat" per posar-hi fi. En aquest sentit fa una crida a "no repetir errors", a "no deixar que els problemes es podreixin" i a "construir el seu futur entre tots".

"Aquesta decisió tanca el cicle històric de 60 anys d'ETA. No supera, en canvi, el conflicte que Euskal Herria manté amb Espanya i amb França. El conflicte no va començar amb ETA i no acaba amb el final del recorregut d'ETA."

"Euskal Herria es troba ara davant una nova oportunitat per tancar definitivament el cicle de conflicte i construir el seu futur entre tots. No repetim els errors, no deixem que els problemes es podreixin. Això no seria més que una font de nous problemes."

"Per mitjà d'aquesta carta, i amb tota la humilitat,  ETA us vol fer arribar una última opinió. En la seva opinió, la solució del conflicte i la construcció d'Euskal Herria us necessita a tots vosaltres, perquè el futur és responsabilitat de tots".

 

 

La banda ja desarmada culpabilitza l'estat espanyol i el francès de no haver pogut complir amb la declaració d'Aiete, tot i que assumeix també part de la "responsabilitat que li correspon" per no haver resolt abans el conflicte. Això, assegura, ha "multiplicat el patiment" de les diferents parts.

Com ja va fer fa uns dies reconeix "el patiment generat com a conseqüència de la seva lluita".

"La manca de voluntat per solucionar el conflicte i les oportunitats perdudes, entre d'altres, han provocat l'allargament del conflicte i han multiplicat el patiment de les diferents parts. Sigui com sigui, ETA reconeix el patiment generat com a conseqüència de la seva lluita."

 

El final d'ETA s'escenificarà divendres

Es tracta d'unes paraules posteriors al 8 d'abril quan en un comunicat l'organització va demanar perdó pel mal causat a les víctimes i es va comprometre a abandonar la violència. Aquest comunicat va ser respost per la majoria d'associacions de víctimes que els van demanar que no fessin distincions entre les víctimes.

Aquest divendres, el final d'ETA s'escenificarà amb un acte a Cambo, al País Basc francès. Aquesta escenificació tindrà un format similar al de la denominada "Conferència Internacional de Pau" que es va celebrar al Palau d'Aiete de Sant Sebastià el 2011, prèvia a l'anunci d'ETA de cessament de la seva activitat armada, tres dies després.

L'acte comptarà amb representants institucionals, polítics, socials i personalitats internacionals. Els participants consensuaran un breu comunicat, que es llegirà en el transcurs de l'esdeveniment.

Han transcorregut més de sis anys des que ETA va anunciar el final definitiu de la violència. I més d'un any des que, el 8 d'abril de l'any passat, va entregar 120 armes i tres tones d'explosius que hi havia enterrades en vuit dipòsits a França.
 

  

En les properes hores l'organització també té previst difondre un vídeo a un mitjà internacional comunicant la seva dissolució. Aquest vídeo conjuntament amb el seu comunicat final formen part de les condicions posades pels mediadors del Grup Internacional de Contacte per col·laborar en el procés final d'ETA.

Aquest és el text íntegre de la carta que s'ha fet pública aquest dimecres:

Euskal Herria, 16 d'abril del 2018

Benvolguts/des senyors/es:

Amb aquesta comunicació us volem donar a conèixer la decisió que Euskadi Ta Askatasuna acaba de prendre. ETA ha decidit donar per acabat el seu cicle històric i la seva funció, posant fi al seu recorregut. Per tant, ETA ha dissolt completament totes les seves estructures i ha donat per acabada la seva iniciativa política.

D'aquesta manera, com a conseqüència del canvi estratègic de tota l'esquerra abertzale, ETA ha dut a terme el procés iniciat el 2010, amb la intenció d'obrir un nou cicle polític a Euskal Herria.

En aquest procés les referències fonamentals han estat la Conferència d'Aiete i la fi de la violència armada que ETA va anunciar tres dies després. Va ser un esforç per aconseguir donar a l'època de confrontació armada un final ordenat, racional i constructiu. La majoria de vosaltres vau ser testimonis directes d'aquella oportunitat i, molts de vosaltres, també en vau ser impulsors ferms. Per desgràcia, la Declaració d'Aiete no va poder recórrer el seu camí, tot i coincidir amb la voluntat de la majoria de ciutadans bascos, els estats francès i espanyol ho van fer impossible des del seu mateix inici.
No obstant això, ETA va decidir seguir endavant. Més enllà de la Declaració d'Aiete i d'un hipotètic procés de negociació, Euskal Herria va ser el punt de partida i l'objectiu de tota la seva activitat. Així, va complir els compromisos presos fins aleshores i va adquirir nous compromisos. En la seva acció més significativa, ETA li va donar al poble les seves armes i va deixar en mans de la societat civil la responsabilitat del seu desarmament.

El poble és també el receptor fonamental d'aquesta última decisió:
Perquè ETA es va formar del poble i torna al poble.
Perquè es fonamenta en la confiança en la força del poble.
I, sobretot, perquè vol fer una aportació en el camí cap a la consecució de la pau i la llibertat a Euskal Herria.

En efecte, ETA, amb les decisions d'aquests últims anys, ha apostat, amb valentia i responsabilitat, per sacsejar la situació de les últimes dècades i per la construcció del futur des d'un punt de partida nou.
Aquesta decisió tanca el cicle històric de 60 anys d'ETA. No supera, en canvi, el conflicte que Euskal Herria manté amb Espanya i amb França. El conflicte no va començar amb ETA i no acaba amb el final del recorregut d'ETA.
Al llarg dels anys, s'han fet nombrosos esforços per canalitzar per vies racionals el conflicte polític. S'han posat en marxa sessions formals de negociació, s'han dut a terme converses secretes i s'han presentat innombrables propostes. No hem estat capaços d'arribar a acords, ni entre ETA i el govern, ni entre els agents bascos. És una responsabilitat compartida i ETA assumeix la part que li correspon.

La manca de voluntat per solucionar el conflicte i les oportunitats perdudes, entre d'altres, han provocat l'allargament del conflicte i han multiplicat el patiment de les diferents parts. Sigui com sigui, ETA reconeix el patiment generat com a conseqüència de la seva lluita.

Euskal Herria és d'ara endavant una nova oportunitat per tancar definitivament el cicle de conflicte i construir el seu futur entre tots. No repetim els errors, no deixem que els problemes es podreixin. Això només seria font de nous problemes.
Anys de confrontació han deixat ferides profundes i cal donar-los la cura adequada. Algunes encara estan sagnant, perquè el patiment no és cosa del passat.

Amb aquesta carta, i amb tota humilitat, ETA us vol fer arribar una última opinió. En la seva opinió, la solució del conflicte i la construcció d'Euskal Herria us necessita a tots vosaltres, perquè el futur és responsabilitat de tots.
Els que hem estat militants d'ETA, per la nostra banda, volem confirmar el nostre compromís d'embarcar-nos totalment en aquesta tasca, cadascú des del lloc que consideri més oportú, amb la responsabilitat i l'honestedat de sempre.

Euskadi Ta Askatasuna

E.T.A.

ARXIVAT A:
ETATerrorisme
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut