Olimpisme

La candidatura de Madrid confia en ser l'escollida per organitzar els Jocs del 2016

Creix la confiança a la delegació de Madrid, que aquest divendres preveu ser designada seu dels Jocs Olímpics del 2016. Les quatre delegacions candidates: Madrid, Chicago, Tòquio i Rio de Janeiro, ja són a Copenhaguen. A les suites de la vuitena planta de l'Hotel Marriot, els reis d'Espanya, el president del govern i les puntes de llança de Madrid 2016 han rebut desenes de membres del Comitè Olímpic Internacional, i els han intentat vendre les bondats de la seva candidatura. Zapatero ha dit que més del que s'ha fet és impossible. Aquest divendres es veurà si ha estat suficient. La presentació de candidatures començarà a quarts de nou del matí. El guanyador no es coneixerà fins a quarts de set del vespre.

Actualitzat
Si s'ha de causar la millor impressió davant del món, la unitat que ha demostrat la candidatura de Madrid aquest dijous ha estat encomiable. La plana major dels representants de Madrid 2016 ha ofert una roda de premsa en què el president del govern, Rodríguez Zapatero, ha explicat que s'ha fet tot el possible per aconseguir la designació. El rei Joan Carles ha començat a moure fils utilitzant el seu poder diplomàtic. La primera parada ha estat l'entrevista amb el president del Comitè Olímpic Internacional, el belga Jacques Rogge.

Chicago i Rio són favorites

Les quatre ciutats candidates són coneixedores, tant dels seus punts forts, com dels febles, uns factors que poden ser decisius. En el cas de Madrid, el seu gran aval és el suport popular, així com les infraestructures ja construïdes. La proximitat amb els Jocs de Londres, anteriors al 2016 i les amenaces terroristes, en canvi, podrien jugar-hi en contra.

Portar els Jocs a Sud-amèrica per primera vegada és la gran arma de Rio, que aprofitaria bona part de les instal·lacions dels Jocs Panamericans celebrats fa dos anys. La inseguretat ciutadana i el risc econòmic que es viu al Brasil, però, faran que els membres del COI s'ho rumiïn molt abans d'elegir aquesta opció.

A Chicago confien que el magnetisme de Barack Obama serà clau, així com el fet que la majoria dels patrocinadors del COI són empreses nord-americanes. D'altra banda, preocupen el risc financer que tindrien uns Jocs pressupostats amb capital privat i el futur de les instal·lacions, un cop acabada la competició esportiva.

Per últim, a Tòquio tenen ja un fons econòmic amb gairebé tot el pressupost assegurat, i per això serien els Jocs amb la implicació ecològica més gran de la història. Però la proximitat amb Pequín 2008 i un fluix suport popular podrien posar fi a les aspiracions nipones.

Divendres a primera hora del matí comencen les defenses de les ciutats. Madrid farà la seva presentació en l'últim lloc, cap a tres quarts de tres de la tarda. L'última paraula, però, en forma de vot, la tindran els membres del COI.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut