Barcelona

La cançó "Amics per sempre" acomiada Samaranch en l'homenatge institucional a la Generalitat

Els prínceps d'Astúries, el president José Montilla, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, els familiars de Joan Antoni Samaranch i nombroses personalitats de l'esport i la política han dit adéu aquest matí al president honorífic del COI en un acte solemne de comiat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que ha culminat amb la cançó "Amics per sempre". La capella ardent ha quedat oberta al públic a les dotze del migdia i s'hi podrà accedir fins a les cinc de la tarda. Una hora més tard, a les sis, es faran els funerals a la catedral de Barcelona amb la presència dels reis d'Espanya. El rei Joan Carles ha dit que "Catalunya i la resta d'Espanya han perdut un dels seus fills de més projecció universal".

Actualitzat
La mort del president honorífic del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, als 89 anys, ha portat les màximes autoritats del país i els familiars a dir-li adéu en un acte solemne de comiat al Palau de la Generalitat

Cap a les deu del matí, els prínceps d'Astúries, Felip i Letizia; el president José Montilla; l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i nombroses autoritats polítiques, entre les quals els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall, i institucionals han rebut el cotxe fúnebre amb les despulles al davant del Palau, mentre sonava de fons l'himne olímpic.

Després de la rebuda s'ha fet l'acte de comiat al Saló Sant Jordi, on ha quedat instal·lada la capella ardent, amb la presència dels familiars de l'expresident del COI, de dirigents del món de l'esport internacional i representants del món polític.

Els parlaments

Durant l'acte de comiat s'han fet nombrosos parlaments que han glossat la dimensió humana, institucional, esportiva i econòmica de Samaranch. El primer a intervenir ha estat el president del COI, Jacques Rogge, que ha elogiat el gran llegat que va deixar Samaranch al moviment olímpic, i s'ha compromès a "perpetuar" la seva herència.

El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco; l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, i el secretari d'Estat per a l'Esport, Jaime Lissavetzky, també han lloat la tasca de Samaranch.

Per la seva part, el president José Montilla ha afirmat que "tot Catalunya és deutora" de l'aportació de l'expresident del COI, i la seva "petjada cívica quedarà sempre a Catalunya". L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, també hi ha intervingut i ha destacat que Samaranch "honorava Barcelona" i ha lamentat que ens hagi "deixat un autèntic senyor de Barcelona".

La penúltima intervenció ha estat la del príncep d'Astúries, Felip de Borbó, que, en castellà i en català, ha dit que Joan Antoni Samaranch li va inculcar "l'esperit dels Jocs Olímpics el 1992" i ha agraït la seva contribució per projectar "la imatge d'una Espanya diferent" a tot el món.

La filla del president honorífic del COI, Maria Teresa Samaranch Salisachs, ha subratllat que el món de l'esport i els seus professionals han estat sempre "l'altra família" de Joan Antoni Samaranch, amb qui ella i el seu germà van haver de compartir l'afecte del seu pare.

La glossa de la trajectòria vital de Samaranch durant l'homenatge institucional a la Generalitat ha culminat amb la interpretació de la cançó emblemàtica dels Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, "Amics per sempre".

A l'exterior del Palau de la Generalitat, Jordi Pujol i Pasqual Maragall han recordat que Samaranch va ajudar a preparar la candidatura olímpica de Barcelona. "Ara ja es pot dir", ha dit Pujol, "que ens va trucar a ell, a mi i a Solana i ens va dir, vostès no ho fan suficientment bé, s'ha de fer d'una altra manera, jo sé com va". L'expresident considera que Samaranch "president del COI, tenia una opció presa molt clara".

El rei: "Catalunya i la resta d'Espanya han perdut un dels seus fills de més projecció universal"

El rei Joan Carles ha expressat públicament el seu "més profund sentiment de condol" per la mort de Samaranch. "Barcelona, Catalunya i la resta d'Espanya han perdut un dels seus fills de més projecció universal", ha dit en el dinar ofert al Palau Reial a una representació del món de les lletres amb motiu del Premi Cervantes. Joan Carles ha descrit Samaranch com "un gran espanyol, promotor exemplar dels valors olímpics i de l'entesa entre els pobles, l'estreta amistat, ferma lleialtat a la Corona i el permanent servei a Espanya que mai podrem oblidar". 

Relleu d'esportistes d'elit cap a la catedral

La capella està oberta al públic des de les dotze del migdia perquè totes les persones que ho desitgin puguin dir l'últim adéu a un dels personatges públics catalans més coneguts internacionalment. La capella tancarà a les cinc de la tarda i posteriorment el fèretre es traslladarà amb un relleu format per nombrosos esportistes d'elit i personalitats de l'esport fins a la catedral de Barcelona, on es farà el funeral a les sis de la tarda amb la presència dels reis d'Espanya i la infanta Elena.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut