El president de la Cambra, Joan Canadell, al costat del president Quim Torra (ACN)

La Cambra xifra en 8.000 milions l'obra que l'Estat ha pressupostat i no executat

Un estudi de la institució reclama 45.000 milions d'inversió en 10 anys per recuperar el terreny perdut

Actualitzat

Des de l'any 2001, l'Estat ha deixat d'executar obres a Catalunya per un valor de 8.000 milions d'euros, segons els càlculs de la Cambra de Comerç de Barcelona. Eren inversions en infraestructures ja pressupostades, que mai van acabar de fer-se.

A més, l'estudi de la Cambra calcula que, en aquest període, les inversions públiques a Catalunya no han anat en consonància amb el pes de l'economia i la població.

Segons l'estudi, des del 2001, Catalunya ha rebut un 9% de la inversió estatal en carreteres, un 13% del ferrocarril, el 10% d'inversió ens aeroports i el 15% en ports. Tot plegat lluny del 19% del que, teòricament, correspondria d'acord amb els estàndards europeus d'inversions, segons la Cambra.

 

Calen 45.000 milions públics

Davant d'aquesta situació, la Cambra calcula que per arribar a nivells òptims en infraestructures durant els pròxims deu anys, Estat, Generalitat i Ajuntaments haurien d'invertir 45.000 milions d'euros, 15.000 de manera prioritària en Rodalies i xarxes viàries. Seria la manera, segons l'estudi presentat avui, de resoldre el dèficit acumulat i així recuperar part de l'impacte positiu en l'activitat econòmica i que hauria genera al voltant de 100.000 llocs de treball.

El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, ha reclamat que el govern espanyol repari el greuge:

"L'Estat ha de reconèixer aquest deute, aquest greuge que té amb Catalunya de 45.000 milions d'euros. De fet, la investidura que està en aquests moments sobre la taula no hauria de rebre el suport dels nostres partits si no hi ha un reconeixement d'aquest deute."

Canadell ha presentat l'estudi acompanyat del president de la Generalitat, Quim Torra, que també ha reclamat que s'acabi amb aquest dèficit:

"Mai he demanat als empresaris que es declarin independentistes. No va d'això, va de competitivitat. Es tracta de ser competitius. Aquest dèficit en infraestructures és un dèficit de competitivitat per a les nostres empreses i es produeix any rere any."

El president de la Cambra emplaça patronals i entitats a crear una taula per reclamar a l'Estat aquest dèficit en infraestructures.

ARXIVAT A:
Infraestructures
Anar al contingut