La calorada tornarà a mitjans de la setmana que ve

Ja som dins la canícula, el període més càlid de l'any, que a títol climàtic comença a mitjans de juliol i ens acompanyarà fins a mitjans d'agost.

Néstor GómezActualitzat
Ja som dins la canícula, el període més càlid de l'any, que a títol climàtic comença a mitjans de juliol i ens acompanyarà fins a mitjans d'agost. El cap de setmana estem gaudint d'un parèntesi de calor moderada després de l'episodi de calor més intensa dels últims dies i abans de la nova calorada prevista per mitjans de la setmana que ve.

La calor va entrar a la canícula de puntetes, amb unes màximes tocant sostre dimecres i amb un ambient que ha acabat de moderar-se el cap de setmana.

Evolució de la calor dia a dia
  • Diumenge, 15 de juliol. Només 10 estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van tocar o superar els 30 graus. I en el cas d'Aldover, va registrar la temperatura més elevada de la jornada amb 32 graus.
  • Dilluns, 16 de juliol. Un total de 25 estacions de l'SMC van pujar fins als 30 graus o més. I la temperatura més alta del dia va arribar als 33 graus a Vinebre.
  • Dimarts, 17 de juliol. La calorada ja es va deixar sentir arreu del país. Ja no fem referència a la xifra dels 30 graus, ara prenem els 35. Un total de 26 estacions de l'SMC van tocar o superar els 35 graus. D'aquestes, la més elevada es va donar a Vinebre amb 38 graus.
  • Dimecres, 18 de juliol. La jornada més càlida de la setmana amb temperatures tòrrides arreu del país. Un total de 77 estacions de l'SMC van tocar o superar els 35 graus. La més elevada va tocar els 40 graus i d'altres es van quedar ben a la vora: 40.1 graus a Vinebre, 39.3 graus a Torroja del Priorat i Ascó i 39.2 a Riba-roja d'Ebre.
  • Dijous, 19 de juliol. La calor va començar a recular una mica, però de calor en va fer molta. 50 estacions de l'SMC van tocar o superar els 35 graus. Els valors més càlids del dia van assolir els: 38.6 graus a Aitona, 38.2 a Alcarràs, 37.8 a Seròs i 37.0 a Vinebre.
  • Divendres, 20 de juliol. Els valors extrems ja van ser sensiblement inferiors:a cap estació de l'SMC es va arribar als 35 graus: 34,9 graus a Isona, 34,6 graus a Alcarràs, 33,9 a La Pobla de Segur o 33,7 a Vilanova de Meià
  • Dissabte, 21 de juliol. Nou pas enrera de la calor: màximes de 33,1 graus a Seròs, 32,6 a Riba-Roja d'Ebre i 32,1 a Torroja del Priorat.
Davant les hores de més calor dels dies tòrrids, en l'article "Amb la calor no s'hi juga" us expliquem què és el cop de calor i com evitar-lo.

Us presentem els mapes d'evolució de les temperatures a 850 hPa, és a dir, temperatures a 1.500 metres aproximadament, i que ens mostren el desplaçament de l'aire càlid i fred sobre la península Ibèrica al llarg del màxim d'aquest episodi de calor.

Observeu que al mapa de dilluns la isoterma dels 10 graus la trobem als Pirineus i desapareix de cara als següents dies. En canvi, la isoterma dels 20 graus dilluns es troba a Andalusia, dimarts al centre peninsular i de cara a dijous ja arriba al sud de Catalunya.

Jordi Lucea Pronòstic pels pròxims dies

Respirarem fins dilluns que ve, i a partir d'aleshores, nova calorada. Els mapes pronostiquen una nova arribada d'aire càlid des del nord del continent africà cap al Mediterrani. Les temperatures pujaran a partir de dimecres. La isoterma dels 20 graus podria tornar a Catalunya dijous que ve. Ja us ho anirem confirmant.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut