L'onada de calor ha provocat la mort massiva d'ostres, musclos i cloïsses a la costa oest del país (Reuters)

La calor rècord cou milions de musclos, ostres i cloïsses a la costa del Canadà

El segon país més fred del món ha viscut des de finals de juny una calor extrema, amb rècords que s'han enfilat a gairebé 50 graus

RedaccióActualitzat

"Han quedat cuits. Les ostres, els musclos, les cloïsses..." Ho explica Joe Tarnowski, propietari d'una empresa majorista de mariscos a la Colúmbia Britànica, al Canadà. El país viu des de fa dies una onada de calor excepcional, amb temperatures rècord que han arribat als 49,6 ºC i que ja han provocat la mort de més de 500 persones a la costa del Pacífic. El segon país més fred del món i el que té més neu viu així els efectes devastadors de l'escalfament del planeta.

L'investigador de la Universitat de Victoria Brian Timmer es mostra preocupat: "Això demostra que el canvi climàtic s'està produint ara i que ja en veiem els efectes." A l'onada de calor inèdita s'hi sumen les marees baixes, que "han acabat de fregir moltes algues". I també els musclos, que, tot i que poden mantenir aigua dins la closca i tancar-se quan s'exposen a les marees baixes, no poden sobreviure molt de temps a temperatures superiors als 38 graus.

A finals de juny, el país va batre el seu rècord de calor, de feia 87 anys (Reuters)

Dale Warren, un mariscador d'aquesta zona, coneguda per la seva aigua fresca i unes condicions de cultiu ideals per al marisc, diu que no s'esperaven aquests efectes: "Sabíem que podien ser nefastos, però no esperàvem veure el que estem veient."

El resultat del cop de calor és una estesa a la sorra d'aquests mol·luscos oberts i podrint-se. La pudor se sentia de lluny.

Amb la marea baixa, els musclos no poden sobreviure gaire temps a més de 38 graus (Reuters)

Segons els investigadors, s'estima que mil milions d'animals marins, inclosos musclos, cloïsses i estrelles de mar, han mort per les temperatures extremes des de finals de juny a les platges de l'oest del país. Tot i que es desconeixen les xifres exactes, la indústria marisquera de la zona parla de desenes de milers d'ostres i altres mariscos morts a la costa del mar de Salish. Ha estat com si s'haguessin cuit a les closques a mesura que les temperatures s'enfilaven.

 

Una calor excepcional

A finals de juny es van registrar els rècords de temperatura al Canadà. Els termòmetres es van enfilar fins als 49,6 ºC a la població de Lytton, amb tres dies consecutius de màximes històriques.

Calor sufocant a Vancouver (Reuters)

Abans d'aquests tres dies, la temperatura no havia superat mai els 45 ºC. De fet, calia remuntar-se 84 anys abans, a Yellow Grass, al sud de l'estat de Saskatchewan, per trobar els darrers 45 ºC.

Només a tall d'exemple, el dia més calorós mai registrat a Sevilla, el mercuri es va aturar als 46,4 ºC, l'any 1995. Una temperatura altíssima que queda curta comparada amb els gairebé 50 del Canadà.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaCanadà
Anar al contingut