La calor fa baixar els contagis de Covid, però no prou per rebaixar les mesures
Un nou estudi mostra que el SARS-CoV-2 té comportament estacional, però que l'impacte de les mesures de seguretat és molt més elevat que el de la calor o la radiació ultraviolada
La calor fa baixar els contagis de Covid, però no prou per rebaixar les mesures

La calor fa baixar els contagis de Covid, però no prou per rebaixar les mesures

Un nou estudi mostra que el SARS-CoV-2 té comportament estacional, però que l'impacte de les mesures de seguretat és molt més elevat que el de la calor o la radiació ultraviolada

Xavier DuranActualitzat
TEMA:
Covid-19
Quatre persones assegudes al costat del Sena
Un grup aprofita un dia assolellat de febrer al costat del Sena (Reuters/Sarah Meyssonnier)

L'augment de temperatura disminueix el ritme de contagis de Covid, tot i que l'efecte és petit. Aquesta dada, aportada per investigadors nord-americans, ofereix una petita millora en les perspectives per als propers mesos, sempre que es mantinguin mesures de seguretat.

L'estudi l'ha encapçalat Adam Kaplin, de la Universitat Johns Hopkins University de Baltimore, i hi han participat també investigadors de la Universitat de Louisville i del Departament de Defensa.

S'ha publicat a la revista PLOS One.

Els autors van comparar la temperatura mínima diària i la seva relació amb el nombre de casos de Covid a 50 països de l'hemisferi nord, entre el 22 de gener i el 6 d'abril del 2020.

Els resultats indicaven que entre els 30 i els 100 graus Fahrenheit –aproximadament entre -1,11 i 37,77 graus centígrads-, cada increment d'un grau Fahrenheit anava acompanyat d'una disminució d'un 1% en el nombre de casos.

Pel contrari, per cada grau Fahrenheit que baixava la temperatura els casos augmentaven un 3,7%.

Això significa que la Covid té un component estacional. Si bé els investigadors van observar que l'augment o la disminució era independent de les mesures de precaució que s'establissin, Aruni Bhatnagar, coautor de l'estudi i director del Christina Lee  Brown Envirome Institute de la Universitat de Louisville, això no ha de fer pensar que els comportaments no influiran:

"Naturalment, l'efecte de la temperatura en el ritme de transmissió està alterat per intervencions socials com el distanciament, el temps que passem en interiors i altres factors. És una combinació d'aquests factors el que finalment determina l'expansió de la Covid-19".

La conclusió dels investigadors és que, com passa amb altres virus respiratoris, els mesos d'estiu estan associats a una transmissió més lenta de la Covid.

Tot i així, Adam Kaplin alerta que no se'n saben encara molts detalls:

"No sabem quant de temps durarà la immunitat proporcionada per les vacunes de què ara disposem, ni quins riscos estan associats a les noves variants que poden anar amunt i avall de l'equador, d'un hemisferi a l'altre, perquè tenen estacions oposades. Però és raonable concloure que, com altres virus estacionals, el SARS-CoV-2 serà molt difícil de contenir en el temps a menys que hi hagi un esforç mundial coordinat i col·laboratiu per acabar amb aquesta pandèmia".

 

 

Efecte poc significatiu en comparació amb les mesures

Les seves conclusions difereixen de les exposades en un estudi publicat al juny per investigadors de l'Hospital Mount Auburn de Massachusetts, que va aparèixer a Clinical Infectious Diseases.

En aquest cas, els autors van analitzar la relació del nombre de casos als Estats Units en relació a la temperatura, la precipitació i la radiació ultraviolada entre el 22 de gener i el 3 d'abril.

Els autors van observar que el ritme de transmissió disminueix lleugerament fins als 52 graus Fahrenheit –uns 11,11 Celsius-, però que a partir d'aquesta temperatura no s'observen variacions significatives.

També van veure que una radiació UV més elevada redueix, de forma modesta, el nombre de casos nous i que les precipitacions no tenen cap efecte.

Estudiant diversos rangs de temperatura, van concloure que el menor ritme de contagis s'observa quan la temperatura ha estat al voltant d'11 graus cinc dies abans i l'increment més gran es produeix quan la temperatura màxima es troba al voltant d'un grau sota zero.

En conjunt, aquests i altres estudis assenyalen que la temperatura té una influència, però que és petita i que els contagis depenen molt més d'altres factors. Així, en un article publicat al desembre a Frontiers in Public Health, Aly Zein Elabdeen Kassem, de l'Institut de Planificació Nacional d'Egipte, assenyalava que quan certs països superen cert nombre de casos, aquest efecte és molt poc significatiu. Per això conclou que hi ha molts més elements que influeixen en l'expansió del virus.

Per tant, l'augment de temperatura que esperem per als pròxims mesos pot ajudar a reduir el ritme de contagis de coronavirus, però sempre que aquest procés natural vagi acompanyat d'altres mesures i depenent de com sigui el comportament de la gent, de l'efecte de les vacunes i de l'impacte de les noves variants.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut