Oficines de l'entitat a la diagonal de Barcelona.
Oficines de l'entitat a la Diagonal de Barcelona.
Barcelona

La Caixa es transforma en una fundació bancària per complir la llei de caixes

L'assemblea general ha donat el vistiplau a la transformació en fundació bancària per complir la llei de caixes

Actualitzat

La Caixa es converteix, definitivament, en una fundació bancària. Aquest dijous ho ha d'aprovar l'assemblea general, en compliment de la nova llei de caixes. Es tanca així una etapa de la història de l'entitat.

La Caixa va traslladar primer el negoci financer a CaixaBank i ara s'ha transformat en Fundació Bancària La Caixa, que després de l'estiu ja assumirà directament la gestió dels seus projectes d'obra social. Tindrà un patronat més reduït i un patrimoni i uns recursos superiors als 15.000 milions d'euros, que la convertiran en una de les primeres fundacions d'Europa.

La nova fundació bancària s'encarregarà directament de l'obra social i agruparà a Criteria totes les participacions accionarials del grup, inclòs el 60,5 per cent que té de CaixaBank. Ara Criteria i Caixabank són dues potes.

L'ordre del dia incorporava la determinació de la dotació inicial de la Fundació Bancària La Caixa --fixada en 5.868 milions d'euros--, i l'aprovació dels seus estatuts i del seu patronat, que en serà el màxim òrgan de govern i estarà compost per 15 membres. El president serà Isidre Fainé i hi haurà noms prou coneguts com Salvador Alemany, president d'Abertis; César Alierta, de Telefònica; el conseller Francesc Homs, l'empresari mexicà Carlos Slim, Javier Godó, propietari del grup "Godó", o el notari Juan José López Burniol.

La proposta de patronat inicial està composta per un representant de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País --com a entitat fundadora, en un càrrec rotatori cada dos anys per ordre d'antiguitat--, i dos més de designats per Caritas i Creu Roja, respectivament --com a entitats representatives d'interessos col·lectius.

Com a persones independents de reconegut prestigi professional en les matèries relacionades amb el compliment dels fins socials hi figuren Javier Solana i Jaume Lanaspa.

Anar al contingut