Vila i Puig el dia en què el segon va rellevar el primer com a conseller de Cultura (ACN / Violeta Gumà)
Vila i Puig el dia en què un va rellevar l'altre com a conseller de Cultura (ACN / Violeta Gumà)

La Caixa de Solidaritat debat si ajuda Santi Vila a pagar la fiança pel judici de Sixena

El jutjat d'Osca reclama una fiança de 216.000 euros a Vila, que era conseller de Cultura quan es va oposar al trasllat de les obres de la Franja

Actualitzat

La Caixa de Solidaritat està valorant si paga o no la fiança de l'exconseller de Cultura Santi Vila per les obres de Sixena. L'exconseller ha demanat a aquesta entitat -que ajuda econòmicament els afectats en les causes judicials contra l'independentisme- que pagui la fiança de 216.000 euros que li ha imposat un jutjat d'Osca.

La junta de l'entitat, que ha refusat fins ara les peticions de Vila de contribuir a la seva defensa, ha confirmat que ha rebut aquesta sol·licitud, que l'estan avaluant i reconeixen la controvèrsia del cas.

 

 

El jutjat número 3 d'Osca ha imposat a l'exconseller una fiança de 216.000 euros, per no haver lliurat a l'Aragó les 44 obres d'art de Sixena del Museu de Lleida malgrat l'ordre judicial.

A l'exconseller Lluís Puig, processat per la mateixa causa, el magistrat li demana 88.000 euros, que, segons informen fonts de l'exconseller, ja va fer efectius abans d'interposar el recurs, sense concretar si va comptar amb el suport de la Caixa de la Solidaritat. Tot i que Puig ha afirmat: "Sempre que he demanat ajuda a la Caixa de Solidaritat m'han ajudat".

 

Les fiances busquen, segons el jutge, "garantir les possibles responsabilitats" que se'ls puguin imposar. El mateix jutjat d'Osca va desestimar els recursos presentats pels exconsellers, en què sol·licitaven una rebaixa de la fiança imposada.

Els fets contra Santi Vila i Lluís Puig tenen l'origen en la sentència del jutjat de primera instància 1 d'Osca del 8 d'abril del 2015 en què anul·lava les compravendes de les obres fetes per la Generalitat entre el 1983 i el 1992 i pel Museu Nacional d'Art de Catalunya, el MNAC, el 1994.

La mateixa sentència recollia que les peces eren propietat de l'Orde Santjoanista del Monestir de Sixena. L'11 de juny del 2015, el mateix jutjat ordenava l'execució provisional de la sentència i requeria el trasllat "immediat" de les 97 obres, les 53 que són al MNAC i les 44 del Museu de Lleida.

La Generalitat, però, va recórrer totes les decisions judicials i va declarar la unitat de la col·lecció, quan Vila era conseller de Cultura.

 

El 12 de juny 2016, el jutjat d'Osca dona l'ordre de trasllat provisional de les obres. El juliol d'aquell any, la Generalitat torna les 53 obres del MNAC.

Per les obres del Museu de Lleida, el 4 de desembre, el jutge d'Osca posa una data límit per a l'entrega dels béns. Les obres del Museu de Lleida es van traslladar l'11 de desembre del 2017, aprofitant la destitució del govern de la Generalitat, en el qual Lluís Puig havia substituït Vila com a conseller de Cultura, per l'aplicació de l'article 155.

Els demanen 2 anys d'inhabilitació

En el judici, que encara no te data d'inici, la Fiscalia demana dos anys d'inhabilitació i una multa de 6.000 euros per als dos exconsellers, Vila i Puig.

En canvi, l'acusació popular eleva aquesta petició a 11 mesos de presó i 162.000 euros de multa per a Vila i una multa de 66.000 euros per a Puig. A més, també acusa Vila d'un delicte d'usurpació d'atribucions judicials.

Les defenses lamenten que la fiança imposada per la jutge es basa en la petició de multa de l'acusació popular i no en la de la Fiscalia, que és molt més baixa.

Pels advocats de Vila i Puig, aquesta mesura suposa una "autèntica pena anticipada, contrària a la presumpció d'innocència".

ARXIVAT A:
SixenaGovern empresonatArticle 155
Anar al contingut