La "caixa B" d'alguns jutges: cobren en metàl·lic per preparar futurs magistrats

El Consell General del Poder Judicial afirma que no és la seva funció controlar si declaren els diners a Hisenda

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

La gran majoria dels aspirants a jutge preparen les oposicions amb un magistrat en exercici que fa de preparador. Durant els cinc anys de mitjana que dura l'estudi per accedir a la magistratura, van fent pagaments d'entre 150 i 300 euros mensuals al jutge que els prepara.

Segons diversos testimonis que han parlat amb TV3, aquests pagaments es fan, de forma generalitzada, en metàl·lic, i el magistrat que fa de professor no entrega factura, ni comprovant, ni cap document que acrediti res. Es tractaria, doncs, d'un mercat negre de milers d'euros que circulen en metàl·lic, fora dels controls d'Hisenda.

Cada any es presenten a les oposicions de la magistratura unes 4.000 persones, de les quals 170 aconsegueixen arribar a l'Escola Judicial, situada a Barcelona. Es tracta, doncs, de molts aspirants a jutge pagant preparadors durant anys.

"Jo he arribat a veure en una taula 800 euros en metàl·lic, d'entre tots els que érem allà en aquell moment. I això se succeeix mes rere mes, fins que acabes les oposicions", explica a TV3 un aspirant a jutge de Barcelona, que prefereix no revelar la seva identitat.

Afegeix que "un opositor normal pot arribar a pagar entre 10.000 i 15.000 euros en metàl·lic a un jutge o un fiscal, que poden o no ser declarats, segons la seva voluntat".

El seu objectiu és arribar algun dia a l'entrega de despatxos, que presideix cada any el rei Felip. Voldrà dir que ha aconseguit ser jutge. Abans, però, ha d'aprovar les oposicions i, per fer-ho, es forma amb un magistrat en exercici, a qui paga 200 euros al mes per una hora de classe a la setmana. El seu preparador té 4 alumnes, però d'altres en tenen 10 o 20. Els ingressos poden arribar a 3.000 o 4.000 euros al mes.

Segons aquest aspirant, el fet de pagar en metàl·lic i no rebre cap factura, "sembla tenir una finalitat, que és que no hi ha justificant i no hi ha forma de poder rastrejar d'on venen aquests diners, ni tampoc hi ha un registre d'opositors ni de preparadors". No hi ha proves, doncs, perquè enlloc queda constància dels pagaments, ni de les classes que es fan.

La seva experiència es repeteix en altres joves que es preparen per a aquestes oposicions. TV3 n'ha consultat diversos i coincideixen a afirmar que sempre paguen en metàl·lic, perquè així els ho demana el preparador, i que mai no se'ls ha donat un rebut, ni cap document on constin els preus.

Les classes es fan a casa, o a la feina del jutge: "S'utilitzen fins i tot els jutjats com a espai de trobada amb els preparadors per guanyar aquests sobresous".

Per elaborar aquest reportatge, ens hem posat en contacte amb diversos jutges preparadors, per interessar-nos pels seus serveis. Alguns d'ells accepten pagaments per transferència i diuen que declaren el que cobren.

D'altres, o bé es neguen a donar aquesta informació per telèfon, o bé ens indiquen que els diners s'han d'entregar en metàl·lic i que no donen cap comprovant. Molts d'ells afirmen que podem trobar-nos al seu despatx del jutjat per fer les classes de preparació.


"Una obligació que no només implica els jutges"

L'agrupació majoritària de jutges, l'Associació Professional de la Magistratura, assegura que els qui no declaren aquests ingressos fan mal fet i tenen una actitud "que no s'ajusta a la legalitat i és del tot rebutjable", però afirma que això no només passa amb els magistrats.

La seva portaveu, María Jesús del Barco, assegura que declarar allò que es guanya "és una obligació legal que implica no només els jutges, sinó també els fiscals quan són preparadors, els lletrats de l'administració de justícia i els inspectors d'Hisenda".

El màxim òrgan de govern dels jutges, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), assegura a TV3 que no és la seva funció controlar si els magistrats declaren els diners que guanyen fora de la seva feina principal.

Tots els jutges que dediquen més de 75 hores anuals a preparar futurs magistrats han de demanar autorització per fer-ho, i les classes s'han de fer sempre fora de l'horari laboral, a la tarda, i fora del lloc de treball. Ara bé, fonts del CGPJ reconeixen que no tenen manera de saber ni quantes hores dediquen els magistrats a la formació de futurs jutges, ni si declaren a Hisenda els diners que guanyen.

El Ministeri de Justícia, per la seva banda, no ha contestat a les preguntes de TV3.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut