Estats Units

La caiguda dels preus i els impagaments dels préstecs porten a la fallida un altre dels grans bancs hipotecaris dels EUA

El sector immobiliari dels Estats Units té una altra ensopegada amb la suspensió de pagaments d'un dels bancs hipotecaris més importants del país. La crisi que arrosseguen des de fa un any i mig repercuteix sobretot en la banca, que en el seu moment va donar hipoteques a persones que arriscaven molt i que ara no poden assumir les mensualitats. D'altra banda, la Reserva Federal ha pres nota de les turbulències dels mercats financers i ha deixat sense canvis les taxes d'interès, que es mantenen en un 5,25%.

Actualitzat

La construcció de pisos va ser durant anys un dels factors clau del creixement econòmic als Estats Units. Va generar activitat, molts llocs de treball i la compra d'una casa va ser la meitat de les despeses que van fer les famílies nord-americanes. I amb aquesta eufòria van proliferar els bancs especialitzats a donar hipoteques amb risc de gent que assumia pagaments molt alts durant molts anys i no sempre amb garanties.

Ara són també els primers bancs que han tingut problemes, perquè la tendència s'ha capgirat, els preus comencen a baixar i cada cop hi ha més gent que no pot pagar la hipoteca. Això ha comportat la fallida d'alguns d'aquests bancs i aquesta passada matinada ho feia un dels grans, l'American Home Mortgage, i ja comença a afectar altres bancs i grans gestors d'inversions.

Són víctimes del que les dades de l'augment en el preu dels pisos reflecteixen, uns augments molt importants des del 1996 i fins a finals del 2005, quan la tendència canvia: primer es comencen a moderar els augments i en els últims dotze mesos el preu dels pisos no només no ha augmentat, sinó que ha baixat un 3,4%.

Alguns analistes apunten que tot això pot acabar afectant la marxa també de moltes altres empreses, i durant els últims dies han demanat amb insistència a la Reserva Federal dels Estats Units que abaixi els tipus d'interès. I tot i que no els ha abaixat, els ha mantingut en el 5,25%.

D'altra banda, sembla que els inversors estrangers que busquen un pis a Nova York estan molt més interessats en la compra que els mateixos nord-americans. Els preus estan baixant i ho compren amb euros, una moneda, ara, més forta que el dòlar.

Anar al contingut