Centre de vacunació massiu amb diverses persones rebent la vacuna
La campanya de vacunació ha fet caure la incidència de la pandèmia (ACN / Marina López)

La caiguda dels indicadors Covid, en gràfics: hospitalitzacions, contagis i risc de rebrot

El 50% dels majors de 16 anys ja tenen, almenys, una dosi de la pauta de vacunació

Juli Rodés AlmerActualitzat

Caiguda generalitzada dels principals indicadors de la situació de la pandèmia a Catalunya, que se situen, en molts casos, a nivells que no es veien des de fa onze mesos, a mitjan juliol de l'any passat.

Destaca, a més, el descens de les morts per coronavirus, fins a uns nivells no registrats, de fet, des dels primers dies de pandèmia.


Risc de rebrot moderat

El risc de rebrot, que mesura el creixement potencial dels contagis (EPG), fa una setmana que està per sota dels 100 punts, el llindar per sobre del qual el risc seria alt.

Ara, per tant, el risc de rebrot és moderat, una situació que s'havia donat, per última vegada, fa onze mesos, el 12 de juliol. Ara mateix, l'EPG és de 84 punts, lleugerament inferior al de vint-i-quatre hores abans.

 

 

Un altre dels indicadors més fiables, la incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants (IA14), manté la tendència sostinguda a la baixa i ja ha arribat als 90 casos.

L'última IA14 semblant es va notificar a mitjan juliol.

 

 


Menys de 500 contagis diaris

Pel que fa als contagis, les dades consolidades fa quatre dies que mostren que, de mitjana, hi ha menys del 500 nous casos diaris, unes xifres que no es tenien, tampoc, des de la segona setmana de juliol.

Aquest dilluns, en concret, Salut ha notificat 182 nous contagis, una xifra insòlita des de fa molt de temps.

En total, des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya s'han contagiat de Covid fins a 695.415 persones, 635.233 confirmades per proves PCR o tests d'antígens (TA).

 


Mig miler de pacients Covid

Si fem un cop d'ull a la pressió assistencial, el nombre de pacients Covid als hospitals fa una setmana que es manté per sota dels 600 pacients i s'acosta, amb oscil·lacions, a mig miler, un fet que no passava des de mitjan agost. La mitjana d'edat dels hospitaltitzats en planta és de 63 anys.

 

 


Ara per ara hi ha 539 malalts de Covid ingressats, dels quals n'hi ha 180 de crítics que ocupen llits d'UCI.

Fa una setmana que les unitats de cures intensives allotgen menys de 200 pacients Covid crítics, una xifra que les UCI catalanes no veien des del 12 d'octubre. La mitjana d'edat dels pacients greus és de 58 anys. 

 


Caiguda notable de les morts

El Departament de Salut, d'altra banda, ha notificat, aquest dilluns, quatre noves morts a causa del coronavirus.

Les xifres de víctimes mortals per Covid-19 són les que han experimentat una caiguda més radical, arran de la campanya de vacunació, i s'han situat en uns nivells que no es veien des dels primers dies de pandèmia.

 

 


Així, entre el 4 i el 10 de juny, l'última setmana amb les dades consolidades, hi ha hagut 14 morts, una mitjana de dues defuncions diàries.

És una xifra que s'ha mantingut, amb alguna oscil·lació, aquests últims dies, però que és del tot insòlita des de l'inici de la pandèmia. De fet, des del 10 de març del 2020, que es van notificar 18 morts, només el 29 de juny del 2020 van tornar a notificar-se'n menys de vint (19).

En total, des de l'inici de la pandèmia, la Covid-19 ha causat, a Catalunya, fins a 22.228 víctimes mortals.

 

 


Més de la meitat dels majors de 16, amb una dosi

De l'avenç innegable i constant de la campanya de vacunació n'és una mostra el percentatge de persones que ja han rebut almenys una primera dosi.

Segons les últimes dades facilitades per Salut, ja són més de la meitat de les persones de 16 anys o més; en concret, el 52% d'aquest grup d'edat.

El percentatge baixa deu punts, fins als 42,7%, si es té en compte el conjunt de la població de Catalunya.

Pel que fa a les persones que ja han rebut la pauta completa de vacunació, són gairebé una de cada tres de 16 anys o més, el 30,8%. I gairebé una de cada quatre, el 24,4% si es té en compte la població total.

 

 


En xifres absolutes, fins ara s'han administrat 3.345.741 primeres dosis i 1.909.636 segones dosis. Ja hi ha 2.051.605 persones amb la pauta completa de vacunació.

 

 


Per grups d'edat, s'ha posat una primera dosi al 93% dels de 80 anys o més; al 92,2% dels de 70 a 79 anys; al 84,2% dels de 66 a 69; al 80,4% dels de 60 a 65 anys; al 74,7% dels de 50 a 59 anys; al 41% de les persones de 45 a 49 anys; i al 4,4% de les persones de 40 a 44 anys.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut